Gas Natural va reduir el 9,4% el seu benefici fins al març

La companyia acusa l'expropiació d'Electricaribe i la pitjor evolució del negoci elèctric

 

  / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gas Natural va registrar en el primer trimestre d’aquest any 298 milions d’euros de benefici net, el 9,4% menys que en el mateix període de l’any passat. La companyia ha acusat la sortida dels seus comptes d’Electricaribe, expropiada per Colòmbia i per la qual manté una denúncia en l’organisme arbitral Uncitral, i del pitjor resultat del negoci elèctric.

    

El benefici net seria inferior en un 8,3% en termes homogenis sense comptabilitzar la filial colombiana. El resultat d’explotació, 1.104 milions, es va reduir el 5,3%, condicionat pel negoci de l’electricitat a Espanya, que es va veure afectat per una contracció de la producció hidràulica de més del 70%.

    

L’import de la xifra de negoci va arribar als 6.450 milions, amb una alça del 8,3%. El negoci de distribució de gas va aportar el 37,3% del resultat d’explotació; la distribució d’electricitat un 24,5%; l’activitat de gas un 21,0%, i l’activitat elèctrica un 17,8%.

    

El resultat d’explotació de les activitats internacionals va créixer un 3,6% i va representar un 50,1% del total a 31 de març, davant el 43,9% del mateix període de l’any passat. 

    

Les inversions netes van sumar 321 milions d’euros, fet que implica un augment del 24,9% respecte al mateix període del 2016. El principal focus inversor de la companyia en els tres primers mesos es va situar en l’activitat de distribució d’electricitat, amb un 40,3% del total consolidat. Per àmbit geogràfic, les inversions a l’exterior van representar el 62,8% del total mentre que a Espanya van baixar la seva contribució al 37,2%.

    

A 31 de març, el deute financer net va arribar als 15.464 milions d’euros i va situar la ràtio d’endeutament en el 44,4%, davant el 45,9% de finals del primer trimestre de l’any passat. El 90,8% té venciment a llarg termini i la vida mitjana se situa en 5,5 anys.

AMORTITZACIONS I DETERIORAMENT

Per una altra part, la companyia ha allargat la vida útil dels seus centrals de cicle combinat en 10 anys, dels 25 fins als 35 anys. La modificació té efectes des de l’1 de gener i es basa en els «estudis tècnics acabats aquest trimestre en línia amb la pràctica seguida pels principals operadors del sector», indica la companyia en les dades enviades a la Comissió del Mercat de Valors (CNMV).

Notícies relacionades

    

Aquesta mesura ha tingut un impacte favorable en la despesa per amortitzacions i pèrdues per deteriorament en el primer trimestre per import de 18 milions d’euros abans d’impostos, que podran arribar als 75 milions d’euros per al conjunt de l’exercici, segons el director financer del grup, Carlos J. Álvarez.