Els preus pugen el 2,6% a l'abril per la Setmana Santa

L'IPC va pujar el 0,9% a Catalunya i la inflació interanual se situa en el 2,8%

2
Es llegeix en minuts

L'índex de preus de consum (IPC) va registrar a l'abril una pujada interanual del 2,6%, tres dècimes més que al març, per l'increment dels preus de paquets turístics i allotjaments per Setmana Santa. Segons ha confirmat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE), amb aquesta pujada -la mateixa de l'indicador avançat- els preus de consum encadenen vuit mesos a l'alça.

Encara que suposa un repunt respecte al 2,3% del març, la dada de l'abril està per sota dels increments interanuals del 3% amb què va començar l'any. La Setmana Santa, que l'any passat va caure al març, ha influït en aquesta evolució de la inflació, amb pujades en els grups d'oci i cultura -una alça del 3,4%- i hotels, cafès i restaurants, amb una taxa del 2%.

També va pujar el grup de vivenda per l'encariment del gas, mentre que es van mantenir més estables els de l'electricitat. Davant d'això es van moderar els preus de vestit i calçat, i de transport, mentre que van baixar els dels d'aliments i begudes no alcohòliques per l'abaratiment de les fruites fresques.

La taxa de variació anual de la inflació subjacent -sense aliments no elaborats ni productes energètics- va augmentar tres dècimes, fins a l'1,2%. Pel que fa a l'evolució mensual, la pujada respecte al març va ser de l'1%, impulsada pel vestit i calçat, amb alces per la nova temporada de primavera-estiu; així com oci i cultura i hotels, cafès i restaurants per la Setmana Santa.

Pel que fa a la inflació harmonitzada (IPCH) -que mesura l'evolució dels preus amb el mateix mètode a tots els països de la zona de l'euro-, es va situar en el 2,6%, cinc dècimes per sobre de la registrada el mes anterior. La variació mensual d'aquesta inflació harmonitzada és del 0,9%.

Per comunitats autònomes, la taxa anual de l'IPC va augmentar a totes, amb l'increment més gran a Madrid, amb una pujada de sis dècimes. Per la seva part, Cantàbria, Castella-la Manxa, Extremadura i Galícia van ser les comunitats que menys van augmentar la seva taxa, que van situar una dècima per sobre de la del mes passat.

Notícies relacionades

L'índex de preus de consum (IPC) va pujar un 0,9% al mes d'abril a Catalunya, xifra que va situar la inflació interanual en el 2,8%. A Catalunya, tots els apartats van registrar pujades de l'IPC interanual i el que més va augmentar va ser el de transports, amb una pujada del 6,7%, seguit de l'apartat de vivenda, amb un augment del 4,6%, i d'oci i cultura, un 4,2%.

Els preus d'hotels, cafès i restaurants van augmentar un 2,1%; comunicacions, un 1,4%; medicina, un 1,5%; begudes alcohòliques i tabac, un 1,3%; mentre que els preus d'aliments i begudes no alcohòliques van pujar un 1,2%