DISCRIMINACIÓ LABORAL

El complement de maternitat per a la pensió deixa fora dos milions de dones

CSIF i el Lobby Europeu de Dones demanen ampliar els permisos retribuïts per als dos progenitors

Un grup de pensionistes juguen a petanca en un parc de Barcelona, ahir.

Un grup de pensionistes juguen a petanca en un parc de Barcelona, ahir. / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) i el Lobby Europeu de Dones han iniciat una campanya per ampliar els permisos per cuidar els fills i perquè totes les dones mares es beneficiïn del complement per maternitat de la pensió de la qual actualment estan excloses dos milions de dones per tenir un sol fill.

Les dues organitzacions reclamen al Govern que apliqui les recomanacions que en matèria de conciliació ha realitzat recentment la Comissió Europea: un permís retribuït, tant per a pares com per a mares, d'almenys 4 mesos per cuidar menors; ampliar els permisos de paternitat i maternitat i millorar les mesures per flexibilitzar la jornada laboral.

CSIF ha calculat que al voltant de dos milions de dones, pel fet de no tenir fills o tenir-ne només un, tenen penalitzada la seva pensió. Per això promourà la seva reforma amb contactes amb els grups parlamentaris. Aquest sindicat i el Lobby Europeu consideren que el complement perpetua el rol tradicional de dona mare i cuidadora que ha atorgat la societat patriarcal.

FOMENT DE LA NATALITAT

El complement de maternitat per a la pensió va entrar en vigor el gener del 2016 i va ser aprovat als Pressupostos Generals de l'Estat d'aquell any com una mesura de foment de la natalitat. Consisteix en un augment de la pensió de les mares del 5% si han tingut dos fills, del 10% si n'han tingut tres i del 15% si n'han tingut quatre o més.

Fina ara s'han beneficiat d'aquesta mesura 211.843 dones, segons dades de la Seguretat Social. La majoria, el 52,31% d'aquestes dones, cobren el complement del 5%, que ha suposat una mitjana de 56 euros més al mes en la renda de jubilació. 

Notícies relacionades

El Lobby Europeu denuncia la bretxa que pateixen les mares treballadores espanyoles en les seves pensions (d'uns 414 euros menys de mitjana) que han deixat temporalment la feina per cuidar els seus fills i familiars. Segons el Govern, la bretxa s'ha reduït en un 11,3% des que aquesta mesura va entrar en vigor.

El complement, a més, discrimina les funcionàries que es jubilen de manera anticipada al complir els 60 anys i totes les dones que es van jubilar amb antelació a l'1 de gener del 2016, quan va entrar en vigor la mesura.