MERCAT ELÈCTRIC

El jutge investiga si Iberdrola va manipular el preu de la llum en plena onada de fred

El fiscal anticorrupció acusa l'empresa de guanyar 20 milions amb aquesta pràctica

Ahir es van practicar entrades i registres a la seu d'Iberdrola de Madrid i de Bilbao

Agents de la UCO investiguen si Iberdrola es va lucrar per alterar el preu de la llum l’any 2013. / periodico

1
Es llegeix en minuts

El jutge investiga si Iberdrola va manipular el preu de la llum en plena onada de fred per lucrar-se. Ho fa després que el fiscal anticorrupció Antonio Romeral hagi presentat una denúncia a l'Audiència Nacional en què acusa els responsables de l'elèctrica d'ordir un pla per alterar el preu de la llum i obtenir "un lucre il·lícit de 20 milions" durant l'hivern del 2013.

En el marc d'aquesta investigació, ahir es van practicar entrades i registres a la seu d'Iberdrola de Madrid i de Bilbao, segons han confirmat a aquest diari fonts de l'Audiència Nacional.

Els fets que investiga el jutge Ismael Moreno es van produir entre el 30 de novembre i el 23 de desembre del 2013. Segons la denúncia, Iberdrola "amb la finalitat de lucrar-se il·lícitament, va idear i va posar en funcionament un sistema per incrementar el preu de l'energia que venia, més enllà del que hagués de resultar de la lliure concurrència de l'oferta i la demanda". Segons Anticorrupció, l'empresa va augmentar el preu en les ofertes d'energia elèctrica de les seves centrals hidràuliques del Duero, el Sil i el Tajo "a un nivell per sobre del preu del mercat diari", "sense causa legítima que ho justifiqués", publica 'El País'.

Notícies relacionades

Aquesta presumpta manipulació va derivar en un escàndol que va obligar el Govern a canviar el sistema de fixació de preus de la llum. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va imposar una multa de 25 milions d'euros a Iberdrola el novembre del 2015, al considerar provada la manipulació.

L'organisme de competència va determinar que l'elèctrica havia alterat fraudulentament el mercat incrementant el preu de l'oferta de les centrals hidràuliques dels rius Duero, Sil i Tajo, que li pertanyen. Iberdrola va interposar recurs contenciós administratiu davant l'Audiència Nacional, pendent de ser resolt.