MALES PRÀCTIQUES

La banca tornarà 3.700 milions als afectats per les clàusules terra

El Govern dona per bona una xifra que implica que no tots els afectats recuperaran els seus diners

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

Els bancs que van incloure clàusules terra a les seves hipoteques de manera poc transparent retornaran uns 3.700 milions d’euros als afectats. D’aquesta quantitat, 1.600 milions corresponen a l’eliminació d’aquestes clàusules abusives a partir del 9 de maig del 2013 decretada pel Tribunal Suprem (TS) en aquella data. Els restants 2.100 milions es deuen a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del desembre passat que va obligar la banca a reintegrar tot el que havia cobrat de més des de la firma del préstec i no des de la data decretada per l’alt tribunal espanyol.

    Així es desprèn d’una resposta parlamentària que el Govern de Mariano Rajoy ha donat al diputat del PSOE Antonio Hurtado, revelada ahir per l’agència Europa Press. L’Executiu explica que l’estimació de l’impacte de l’eliminació de les clàusules terra abusives que ha ofert al socialista és la que han fet les mateixes entitats en funció de la seva experiència històrica de reclamacions i el perfil de la seva cartera d’hipoteques.

    El Govern del PP ha donat així per bones les xifres del sector, que impliquen no tornar els diners a tots els afectats (1,5 milions de persones). Així, el Banc d’Espanya va calcular en un primer moment que l’eliminació de totes les clàusules terra tindria un impacte d’entre 5.000 i 7.500 milions d’euros, si bé després va rebaixar aquesta estimació a una mica més de 4.000 milions.

IMPACTE COBERT / La disparitat de les xifres es deu al fet que tan sols les nacionalitzades Bankia i BMN s’han compromès a tornar tot el que havien cobrat de més a tots els seus clients a través del procediment extrajudicial creat pel Govern per resoldre el conflicte sense saturar els jutjats. Altres entitats defensen que les seves clàusules eren transparents i legals i estan estudiant cas per cas per reintegrar els diners tan sols quan ho considerin justificat.

Notícies relacionades

    Així, gairebé tots els bancs estimen que tornaran en la pràctica una quantitat inferior a l’impacte màxim d’eliminar totes les clàusules terra. És el cas, per exemple, de CaixaBank (625 milions d’euros enfront d’un màxim de 1.250 milions), BBVA (577 milions enfront de 1.200 milions), Popular (579 milions enfront de 640 milions) i Sabadell

(410 milions enfront de 490 milions). El Govern assenyala en la seva resposta que les entitats bancàries tenen reservades provisions per tornar els diners «lleugerament» superiors a l’impacte previst de 3.700 milions, de manera que, conseqüentment, ja estan cobertes.