Catalunya va créixer al 2,5% en el primer trimestre

Entre gener i març l'alça del PIB va ser del 0,7%, dues dècimes superior als dos trimestres anteriors

 

  / ÁLVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’economia catalana va créixer a un ritme interanual del 2,5% en el primer trimestre d’aquest any, després d’avançar el 0,7% entre els mesos de gener i març davant el període octubre-desembre de l’any passat. Tant a nivell català com espanyol s’han revisat les previsions de creixement a l’alça. La Cambra de Comerç de Barcelona va elevar recentment fins al 2,8% l’estimació per a Catalunya aquest 2017, des del 2,7% que havia previst inicialment, que és el que el Govern ha establert en els pressupostos del 2017.

Segons l’estimació conjunta de la Vicepresidència i Conselleria d’Economia i l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), l’evolució reflecteix que l’increment del producte interior brut (PIB) va tornar a guanyar força després de moderar-se durant la segona meitat del 2016. El creixement intertrimestral del 0,7% supera en dues dècimes el registrat en els dos trimestres anteriors.

L’alentiment a partir del tercer trimestre va ser de l’any passat, amb un increment respecte al segon del 0,5%, que es va repetir en el 0,5% en el quart. En el primer i segon trimestres del 2016, l’alça intertrimestral va ser de l’1% i del 0,9%, respectivament.   

Entre els mesos de gener i març d’aquest any, la indústria va registrar una alça del 3%, d’aquesta manera consolida la recuperació iniciada el 2014. Les dades de producció industrial fins al febrer avalen aquesta estimació. Els àmbits en els quals la producció revela més dinamisme són els de maquinària i equips mecànics, el tèxtil, la confecció, el cuir i el calçat; la captació i distribució d’aigua i els productes farmacèutics.

TURISME

La construcció també segueix guanyant força i en el primer trimestre va créixer a una taxa interanual del 6,3%, gràcies a l’edificació de vivendes. El Govern destaca que el nombre de vivendes iniciades mostra creixements relatius molt importants, malgrat que els nivells absoluts són encara moderats, comparats amb els existents abans que esclatés la crisi el 2008.

Notícies relacionades

En el sector dels serveis es manté una certa estabilització, amb un creixement interanual del 2,2%, davant el 2,3% del trimestre anterior. En aquest ram destaca el turisme, pel seu pes, amb un avanç dels visitants estrangers del 4% en els tres primers mesos de l’any.

Mentre que l’evolució de les pernoctacions hoteleres d’aquest tipus de turisme ha sigut positiva; les pernoctacions del turisme interior i de la resta d’Espanya són inferiors a les de l’any passat degut al fet que la Setmana Santa ha caigut a l’abril, mentre que l’any passat va ser al març, segons recorda el comunicat de la Conselleria d’Economia i de l’Idescat.