El nou bo social cobrirà només una part del consum anual de la llum

Totes les famílies nombroses podran rebaixar el rebut amb un límit de 3.600 kW hora a l'any

El descompte serà del 40% per a les llars de menys renda i del 25% per a les de 798 a 1.331 euros al mes

jcarbo27688148 alvaro nadal161103135426

jcarbo27688148 alvaro nadal161103135426

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les famílies nombroses seguiran beneficiant-se del bo social, amb un descompte del 25% en la seva factura de la llum, segons els criteris de renda definits pel Govern en el desenvolupament normatiu per actualitzar els seus requisits. El Ministeri d’Energia ha remès a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), per al seu preceptiu informe, l’esborrany de reial decret que desenvolupa el bo social.

Una de les novetats és que s’inclou un llindar de renda per poder acollir-se a aquesta rebaixa del 25%, amb l’excepció de les famílies nombroses. De totes maneres es fixa un límit de consum anual amb dret a descompte per a cada tipus de perfil. La referència d’ingressos és l’indicador públic de renda (IPREM). Les rendes més baixes tindran un descompte del 40%.

El ministeri fixa el cost del nou sistema entre 230 i 235 milions d’euros anuals, davant els 180 o 200 milions de l’actualitat. Està previst que cobreixi uns 2,5 milions de llars, una xifra similar als 2,4 milions de l’actualitat amb el sistema el finançament del qual va invalidar l’any passat el Tribunal Suprem. En el projecte de reial decret, el Govern estima en «uns 4,5 milions les persones que podrien estar en risc de pobresa energètica».

El text afegeix que «no és qüestió d’ampliar el col·lectiu de consumidors amb la protecció del bo social, sinó garantir que la cobertura de l’ajuda atengui eficaçment tots els consumidors que realment ho necessiten (...)»

En el grup de consumidors vulnerables, si es tracta d’una família sense menors a càrrec, el llindar d’ingressos serà 1,5 vegades l’IPREM, és a dir 798,77 euros mensuals; si té un fill a càrrec, 1.067,2; i si se’n tenen dos, 1.331,28. 

Al seu torn, els llindars de renda anteriors s’incrementaran en 0,5 vegades l’IPREM quan hi hagi víctimes de violència de gènere, del terrorisme i algun membre amb una discapacitat superior al 33%.

Així mateix, també es podran acollir al bo social aquelles unitats familiars en les quals un dels seus membres sigui beneficiari de pensió mínima de jubilació o incapacitat permanent.

El límit de consum anual serà de 3.600 quilowatts per hora a l’any (KWh/any) per a les famílies nombroses; de 1.200 en aquelles que no tinguin fills a càrrec; 1.680 si tenen un fill menor a càrrec; 2.040 si en tenen dos, i 1.680 en les que hi ha pensionistes amb la prestació mínima. Cada un dels supòsits pagarà la tarifa regulada o PVPC com la resta de consumidors quan superi aquest llindar de consum.

En la regulació es crea una nova categoria: els consumidors vulnerables severs, per a aquelles llars amb rendes inferiors al 50% dels llindars establerts per als consumidors vulnerables. Els consumidors vulnerables severs tindran una protecció més gran i es beneficiaran d’un descompte del 40% de la seva factura elèctrica.

Les famílies nombroses o les llars en què tots els seus membres que tinguin ingressos siguin pensionistes per jubilació o incapacitat permanent mínimes seran considerades vulnerables severes si la seva renda és inferior a dues vegades l’IPREM (1.067,2 euros mensuals), o una vegada l’IPREM (532,21 euros mensuals) respectivament.

També es crea la categoria de consumidors en risc d’exclusió social, que seran aquells que són consumidors vulnerables severs que, a causa de les seves especials circumstàncies, estiguin sent atesos pels serveis socials d’ajuntaments o comunitats autònomes.

SENSE TALLS DE SUBMINISTRAMENT / Aquests consumidors seran considerats essencials i no se’ls podrà suspendre el subministrament elèctric. Això es pagarà per mitjà del finançament addicional que alliberarà el sistema elèctric (10%) i que complementarà l’aportació dels serveis socials (50%) i del propi bo social (40%). En molts països europeus aquest avantatge es finança a través dels pressupostos públics.

Notícies relacionades

A més, en el cas dels consumidors vulnerables i vulnerables severs, s’amplia de dos a quatre mesos el termini perquè, en cas d’impagament, se’ls pugui tallar el subministrament.

En cas d’impagament i amb caràcter addicional als dos requeriments fefaents de pagament que s’exigien fins al moment, les companyies hauran d’informar el consumidor al produir-se l’impagament i novament 15 dies abans de procedir al tall de subministrament.