BLANQUEIG DE CAPITALS

L'Audiència Nacional imputa deu directius del Santander i BNP per la 'llista Falciani'

El jutge veu indicis que van facilitar a espanyols moure diners de Suïssa d'amagat d'Hisenda

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

El magistrat de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat a declarar com a imputats per un delicte de blanqueig de capitals penat amb fins a sis anys de presó set directius del Santander i tres de la sucursal espanyola del francès BNP Paribas. Es tracta d'una peça separada de la investigació derivada de la 'llista Falciani', que li deu el nom a l'informàtic que va sostreure dades de 130.000 clients de la filial suïssa del britànic HSBC (2.694 espanyols que hi acumulaven 1.700 milions d'euros), on va treballar entre el 2006 i el 2008. Les seus del banc espanyol i el francès ja van ser escorcollades el juny de l'any passat i els inspectors del Banc d'Espanya han elaborat vuit informes pericials entre el maig del 2016 i l'abril passat.

L'acte del jutge destaca que la filial de banca privada (per a clients amb grans patrimonis) de l'HSBC a Suïssa "té o ha tingut" al Santander (entre el 1997 i el 2010) i BNP comptes òmnibus o globals, mitjançant les quals l'HSBC operava en nom dels seus clients sense que la seva identitat fos coneguda pels altres bancs o per Hisenda. Les dades de Falciani, però, van permetre identificar molts d'aquests clients, que utilitzaven el compte per enviar fons d'Espanya a Suïssa i viceversa sense que ho sabés el fisc, i que van ser denunciats per delictes fiscals.

Entre el 2005 i el 2008, es van canalitzar a través del Santander 1.070 operacions per 73,9 milions d'euros de clients de l'HSBC per fer pagaments a Espanya a clients d'altres bancs, dels quals 13,4 milions eren de persones denunciades per delicte fiscal. A partir del 2009, es va fer obligatori identificar els ordenants i beneficiaris de les transferències, i les operacions ordenades per l'HSBC van disminuir "considerablement (el 2009 es van donar vuit operacions) fins a desaparèixer el 2010 i el 2011".

EMILIO I JAIME BOTÍN

Notícies relacionades

Una operativa semblant es va utilitzar en la societat de valors del banc espanyol, Santander Investment, que va canalitzar operacions de compravenda de valors per valor de 441 milions, dels quals 282 milions van correspondre a persones denunciades per frau fiscal. Entre el 2007 i el 2010, aquesta societat també va custodiar les accions de la firma panamenya a través de la qual Emilio Botín, el seu germà Jaime i els fills de tots dos, amb la col·laboració de BNP i d'HSBC, van amagar a Hisenda la seva participació del 8% en el capital de Bankinter, una operació destapada per França gràcies a la 'llista Falciani' i que no va tenir conseqüències judicials perquè els afectats van regularitzar la situació amb Hisenda.

El directiu del Santander més rellevant dels investigats és Ignacio Benjumea, actual conseller i exsecretari del consell. També hi han sigut imputats José Manuel Arraluce, Carlos Infesta, Carlos Fernández García, Jesús Álvarez Ramírez, Jesús Rivero i Marta Mora, del Santander, i José Andrés Fernández Espejel, Lucía Cuartero i Cristina Arévalo Olivares de BNP. Tots ells van ocupar càrrecs de responsabilitat en l'àrea de prevenció del blanqueig de capitals en les dues entitats. El jutge els ha citat a declarar els pròxims 12, 13 i 14 de juny.