EVOLUCIÓ DELS INDICADORS

L'economia espanyola suma 14 trimestres consecutius de creixement

El PIB va pujar el 0,8% en el primer trimestre i manté la taxa interanual en el 3%

1
Es llegeix en minuts

L'economia espanyola va créixer el 0,8% entre gener i març, una dècima més que en els dos últims trimestres, i va mantenir la taxa interanual en el 3%, segons l'avanç de dades de la Comptabilitat Nacional Trimestral publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La taxa trimestral del 0,8% coincideix amb l'estimació realitzada pel Banc d'Espanya i pràcticament amb les previsions del Govern, que estimava que el primer trimestre finalitzaria amb un creixement del PIB d'almenys el 0,7%.

Aquestes dades de l'INE encara són provisionals i es coneixeran a nivell desagregat el 25 de maig. Amb el creixement del 0,8% registrat entre gener i març ja s'acumulen 14 trimestres d'avanços. En els dos primers trimestres de l'any passat l'economia espanyola va créixer també un 0,8%, mentre que en la segona meitat de l'exercici ho va fer a un ritme trimestral del 0,7%, una dècima menys.

La taxa interanual, per la seva part, es va mantenir en el 3% en el primer trimestre, la mateixa taxa que en el quart trimestre del 2016, i amb ella ja s'acumulen tretze trimestres en positiu.

PREVISIONS

Per al 2017, el creixement que preveu el Banc d'Espanya és superior en una dècima a l'estimació del Govern, que en el Programa d'Estabilitat que remetrà aquest divendres a Brussel·les revisa a l'alça, des del 2,5% al 2,7%, la previsió de creixement del PIB per a aquest any.

Notícies relacionades

El Programa d'Estabilitat Pressupostària d'Espanya per al període 2017-2020, que aprovarà aquest divendres el Consell de Ministres, inclou a més la previsió d'un creixement mitjà del PIB del 2,5% fins al 2020, juntament amb una "intensa" creació d'ocupació.

Per components, el Banc d'Espanya espera que l'avanç del PIB segueixi recolzat en la demanda nacional, que creixerà un 2,3% aquest any i que s'anirà desaccelerant al llarg del 2018 (+2%) i 2019 (+1,9%), mentre que la demanda exterior neta hi seguirà contribuint durant els tres anys de la projecció, amb una contribució positiva de cinc dècimes aquest any, tres el 2018 i dues el 2019.