L'EVOLUCIÓ DELS INDICADORS

La inflació va tornar a repuntar a l'abril per la Setmana Santa, fins al 2,6%

L'indicador avançat de l'IPC mostra la pujada més alta dels preus l'abril dels últims cinc anys

Gasolinera de Cabrera de Mar (Maresme) que ofereix preus baixos.

Gasolinera de Cabrera de Mar (Maresme) que ofereix preus baixos. / JULIO CARBÓ

1
Es llegeix en minuts

L'índex de preus de consum (IPC) s'ha situat en el mes d'abril en el 2,6% a causa de la pujada dels preus turístics com a conseqüència de la Setmana Santa, segons l'indicador avançat publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquest indicador proporciona un avanç de l'IPC que, en cas que es confirmi el pròxim 12 de maig, implicaria un nou repunt de la inflació interanual, al pujar tres dècimes respecte a la taxa registrada al març (2,3%).

En comparació mensual, els preus han pujat a l'abril un 1% respecte al març, en el que suposa la pujada més alta del mes d'abril dels últims cinc anys.

En la dada també hi ha influït l'estabilitat dels preus de l'electricitat davant l'abaratiment que experimentaven fa un any. D'aquesta manera, els preus de consum encadenen vuit mesos a l'alça en taxa interanual, encara que momentàniament es trenca la tendència a la moderació d'aquestes pujades que s'havia iniciat al març.

Notícies relacionades

L'any va començar amb la inflació anual disparada al 3% al gener per l'encariment dels preus energètics, una taxa que es va mantenir al febrer malgrat la baixada de la llum perquè van pujar les fruites i les hortalisses fresques, mentre que al març es va produir una moderació al 2,3% al contenir-se els preus de l'electricitat i dels carburants.

L'indicador avançat de l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) -que mesura l'evolució dels preus amb el mateix mètode en tots els països de la zona euro- va pujar a l'abril al 2,6%, cinc dècimes més que al març. La variació mensual de l'IPCH va ser del 0,9 %.