RESULTATS DEL PRIMER TRIMESTRE

El Santander guanya el 14% més gràcies a la millora del negoci i les divises

El banc insisteix que no necessita comprar bancs ni veu necessàries fusions a Espanya

Álvarez afirma que la corrupció no espanta els inversors perquè el "sistema funciona"

fsendra38189957 madrid 26 04 2017 economia  presentacion de resultados del p170426124349

fsendra38189957 madrid 26 04 2017 economia presentacion de resultados del p170426124349 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

El Santander ha començat amb força l’any. El banc va guanyar 1.867 milions d’euros entre el gener i el març, el 14,3% més que el primer trimestre del 2016 i per sobre dels 1.722 milions (5% més) que esperava el mercat, que malgrat això només l’ha premiat amb una alça del 0,17% en borsa. La millora del negoci gràcies a la recuperació econòmica i a un tipus de canvi més favorable en diversos països on opera expliquen l’alça del benefici, que sense aquest últim efecte hauria millorat el 10%.

La seva filial del Brasil, el país que li aporta més guanys i que ha sortit de la recessió, va guanyar el 77% més, fins als 634 milions, encara que una part es deu a l’efecte de les divises (sense això, seria el 38% més). Al Regne Unit, en canvi, va obtenir 416 milions, el 8% menys, per la baixada de la lliura (sense això, el 3% més).

EVOLUCIÓ I TIPUS D’INTERÈS / Però es va veure compensat per la bona evolució d’Espanya (356 milions, un 20% més) i la unitat de crèdit al consum (314 milions, 25% més), a més a més de la resta dels seus mercats principals llevat Polònia.

L’expectativa que els tipus d’interès no baixin més també ha beneficiat el banc. El conseller delegat, José Antonio Álvarez, va assegurar ahir que els ingressos (747 milions, el 8,9% menys) i el crèdit (1,2% menys) a Espanya han tocat terra i es mantindran «plans» la resta de l’any. L’euríbor, va explicar, s’ha estabilitzat al voltant del -0,1%, començarà a pujar (amb la qual cosa les quotes hipotecàries s’encariran) i a finals d’any o principis del que ve es col·locarà en positiu.

Paral·lelament, les provisions per assumir pèrdues, la baixada de les quals explica una part de la millora dels resultats, cauran «una mica més» i el compte 1|2|3 continua guanyant clients (127.000 el trimestre, fins a superar els 2,1 milions) tot i que les seves comissions van pujar al febrer.

Álvarez va tornar a donar mostra de l’escàs interès del Santanter, únic gran banc espanyol que no ha fet compres durant la crisi al país, per absorbir competidors, malgrat els rumors del seu interès pel Popular o Unicaja. «No tenim cap problema d’escala a Espanya. El volum no és un objectiu en si mateix», va sentenciar. En època d’Emilio Botín, el banc tenia com a objectiu ser un dels tres més importants en els seus deu mercats principals, però ara vol ser en aquest podi en «qualitat, satisfacció i rendibilitat, no necessàriament en envergadura».

POSSIBLES COMPRES / Tot i això, i com solen afirmar tots els banquers, va mantenir que el grup estudiarà possibles compres «si hi ha algú que vulgui vendre o hi ha algun banc que fracassi». Però només presentarà una oferta, va matisar, amb condicions exigents: si l’operació li dona un retorn sobre la inversió d’entre el 14% i el 16% i incrementa el benefici per acció en tres anys més del que pujaria sense fer la compra.

Notícies relacionades

També va negar que el Santander fos l’únic banc que va licitar pel nacionalitzat BMN, tot i que des del sector públic i privat així s’ha suggerit, i va assegurar que «no hi ha cap necessitat peremptòria» de fusions a Espanya perquè la banca del país és la més eficient de «pràcticament tot Europa».

Així mateix, va descartar que als inversors els preocupin els casos de corrupció al país: «El sistema funciona, l’entorn institucional és estable i el país és segur per fer negocis».