Catalunya creixerà el 2,8% aquest any, una dècima més, segons la Cambra

Miquel Valls critica que tant el Govern com la Generalitat quadrin els pressupostos "retallant en infraestructures"

jgblanco38176927 barcelona 25 04 2017  econom a  cambra de comer  presenta in170425111819

jgblanco38176927 barcelona 25 04 2017 econom a cambra de comer presenta in170425111819 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Cambra de Comerç de Barcelona ha elevat al 2,8% el creixement previst per a Catalunya aquest any, una dècima per sobre de l'estimació anterior i de la pronosticada pel Govern per al conjunt d'Espanya, després de revisar-la a l'alça. El 2016 el producte interior brut (PIB) va augmentar el 3,5% i l'any que ve ho farà el 2,4%.

L'economia catalana s'ha accelerat des de començament d'any, amb una alça del 0,8% en el primer trimestre de l'exercici i la previsió de creixement intertrimestral del 0,9% per al segon, segons les estimacions de la Cambra de Comerç de Barcelona i AQR-Lab. L'entitat no descarta altres revisions a l'alça, en funció del context geopolític ('brexit') i el preu del petroli.

El president de la Cambra, Miquel Valls, ha destacat que l'evolució ha sigut més positiva del previst, amb ritmes de creixement superiors als de finals de l'any passat, cosa que dissipa per ara els temors a un alentiment. Ha destacat la bona evolució de l'ocupació i del sector exterior. L'ocupació creixerà al voltant del 2,7% aquest any i el 2,3% el 2018. L'horitzó d'aquest exercici i el pròxim són positius, ha agregat, fora que alguna variable geopolítica ho pogués canviar. 

En els dos primers mesos de l'any, les exportacions han crescut l'11,5%. També s'accelera el creixement del turisme, exemplificat pel resultat de la campanya de Setmana Santa.

RETALLADES DE LA  INVERSIÓ PÚBLICA

Al seu torn, les enquestes de clima empresarial confirmen aquest pronòstic, fins a repuntar a màxim històric en el segon trimestre. Que la primera volta de les eleccions franceses hagi provocat l'eufòria borsària significa que també els mercats veuen millora en les expectatives de l'economia espanyola, ha dit.

Notícies relacionades

Valls també ha criticat que tant el Govern central com el català "quadrin els pressupostos retallant les inversions en infraestructures". Al seu torn ha reclamat a l'Executiu central que es coordini a l'anunciar inversions per a Catalunya.

"No pot ser que el president Rajoy anunciï una pluja de milions i després en els pressupostos el previst sigui menor", ha afirmat. També ha recordat que, per norma, la inversió executada està molt per sota de la pressupostada.