ASSEMBLEA DE LA CEOE

Rajoy eleva dues dècimes la previsió de creixement del 2017, fins al 2,7%

El president del Govern insisteix en la necessitat de no fer marxa enrere en les reformes

El president de la CEOE demana suprimir un centenar d'impostos autonòmics

 

  / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dijous que el Govern revisarà a l'alça la seva previsió de creixement de l'economia per a aquest any per situar-la en el 2,7%, dues dècimes per sobre de la seva previsió anterior, del 2,5%. La nova previsió s'inclourà en el Programa d'Estabilitat que el Consell de Ministres preveu aprovar el dia 28 per ser enviat a la Comissió Europea abans que s'acabi el mes d'abril, tal com estableixen les regles europees de governança.

"Les dades recents conegudes del primer trimestre més el conjunt de previsions nacionals i internacionals ens aconsellen elevar aquesta previsió", ha dit Rajoy en l'acte de clausura de la 40a Assemblea de la CEOE, a Madrid. Segons el president, la nova previsió segueix sent "realista i prudent", ja que es manté "per sota de la majoria de les noves previsions". El Banc d'EspanyaBanc d'Espanya, per exemple, ha elevat tres dècimes la seva previsió de creixement de l'economia espanyola el 2017, fins al 2,8%, al mateix temps que ha incrementat la seva estimació d'inflació des de l'1,6% fins al 2,2% (la previsió del Govern és de l'1,5%). El servei d'estudis del BBVA, per la seva banda, ha elevat al 3% el creixement previst per a aquest any, i el Fons Monetari Internacional l'ha apujat aquest dilluns tres dècimes, fins al 2,6%.

Segons el president del Govern, si es fan “les coses bé” també hi haurà un creixement molt positiu el 2018 i el 2019, i això permetrà mantenir un ritme de creació d'ocupació d'uns 500.000 llocs de treball cada any i arribar a l'objectiu que hi hagi 20 milions de persones treballant a Espanya. Rajoy ha valorat les reformes ja abordades pel Govern en matèria laboral, energètica i financera, i ha insistit en la necessitat de no fer marxa enrere en cap. "Desfer en les reformes seria com desfer en la recuperació", ha advertit.

OPTIMISME EN ELS INGRESSOS

Notícies relacionades

La correcció a l'alça de la previsió oficial de creixement es produeix a penes quinze dies després de la presentació al Congrés dels Diputats del projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per al 2017. Malgrat haver sigut construïts sobre la base d'una previsió de creixement del 2,5%, el projecte de pressupostos de l'Estat estima que els ingressos tributaris creixeran aquest any gairebé el 8%, una projecció considerada massa optimista per nombrosos analistes dels comptes públics. La nova previsió de creixement, del 2,7%, ajudarà a afegir coherència al Programa d'Estabilitat abans que sigui avaluat per les institucions europees al llarg del mes de maig.

En la seva intervenció davant l'Assemblea de la CEOE, el president de la patronal, Juan Rosell, ha aprofitat la presència de Rajoy per exigir més seguretat jurídica en els impostos i que se simplifiqui i coordini tota la fiscalitat que grava les empreses. En aquest sentit, ha demanat suprimir "gairebé un centenar d'impostos autonòmics que no recapten".

La "potent" oferta salarial de Rosell

El president de la CEOE, Juan Rosell, ha exalçat la “potent” proposta salarial que la patronal ha plantejat a les organitzacions sindicals, que fixa una pujada entre l'1% i el 2,5%. "És una proposta potent, que esperem que sigui compresa per tots", ha dit Rosell davant l'Assemblea de la CEOE, a la qual també han assistit, com a convidats, els secretaris generals de la UGT i de CCOO, Pepe Álvarez i Ignacio Fernández Toxo. Segons Rosell, l'oferta “clara i decisiva” de la CEOE als sindicats emet "un missatge d'esperança".