Fainé creu que hi haurà diàleg entre Catalunya i Espanya

El president de Gas Natural assegura que té confiança en "la democràcia i els bons polítics"

 

  / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de Gas Natural, Isidre Fainé, es va mostrar ahir convençut que «el diàleg arribarà» per solucionar el conflicte entre Catalunya i Espanya. En una roda de premsa prèvia a la junta d’accionistes, Fainé va destacar la seva confiança «en la democràcia i en els bons polítics» i va defensar «la negociació i el diàleg» com a base «per arribar a grans solucions per a tothom».

En la seva estrena en el càrrec davant la junta d’accionistes després de succeir Salvador Gabarró, mort fa un mes, Fainé va eludir pronunciar-se sobre els últims casos de corrupció i el procés sobiranista, però es va mostrar confiat en la capacitat de negociació de l’Executiu central i de la Generalitat i que el diàleg «en un moment o altre» arribarà.

Aquesta és la mateixa aposta que aplica per resoldre el conflicte que manté amb Colòmbia per l’expropiació de la seva filial Electricaribe. Tot i que la companyia va iniciar una demanda en l’organisme arbitral Uncitral, de les Nacions Unides, va assegurar que farà «tots els esforços» per arribar a «una solució que sigui bona per als colombians i per als inversors de Gas Natural». No és només, va afegir, perquè és un país amb unes grans perspectives de creixement sinó perquè entra en la seva estratègia de créixer en els mercats emergents, entre els quals destaca Llatinoamèrica.

RECORD A GABARRÓ

Fainé va glossar la figura del seu predecessor, Salvador Gabarró, a qui va considerar «l’ànima, juntament amb el conseller delegat, Rafael Villaseca, de l’espectacular creixement de la companyia dels últims anys». Però, a més, va afegir que «no només va ser líder pels grans projectes sinó pels petits detalls de cada dia, el tracte amb les persones i el sentit de la justícia».

Al seu torn es va mostrar «molt satisfet» pel treball de Villaseca, i espera seguir comptant amb la seva «inestimable col·laboració». Davant la pregunta de si pensava portar a terme relleus en el seu equip directiu va ser molt contundent: «No em deixo influir per modes i menys per pressions. Escolto a tothom, però acostumo a fer i guiar-me per la intuïció i el coneixement».

Tampoc va voler posar data a la seva jubilació, quan li van preguntar per aquest tema. Després de desafiar de broma a «fer una carrera de 100 metres per l’avinguda Diagonal» al periodista que l’hi va preguntar, va assegurar que seguirà al peu del canó «mentre Déu m’ho permeti». «La meva vida és de servei perquè així m’ho van ensenyar els meus pares», va sentenciar.

Per la seva part, Villaseca va afirmar que ha arribat el moment de fer una mercat energètic «més racional». Va recordar que el preu majorista a Espanya és dels més baixos d’Europa, però s’encareix pels impostos. Això fa que, tot i tenir les centrals de cicle combinat al 15%, s’importi electricitat de França i de Portugal perquè el preu és 10 euros per megawatt i hora (MWh) més barat.

Villaseca va dir que la companyia vol ser «part de la solució» del problema de la pobresa energètica a Espanya, encara que va destacar que no és «la solució» ni la responsable.

Notícies relacionades

Després de tornar a lamentar la mort d’una dona gran a Reus (Baix Camp) pel foc provocat per unes espelmes que va usar per il·luminar-se després que li tallessin la llum, el conseller delegat del grup va explicar que l’empresa ha treballat amb les administracions públiques per identificar més de 21.000 clients vulnerables de 1.394 poblacions de tot el país.

El grup també va implementar un nou pla d’atenció a clients vulnerables, al qual ha destinat 4,5 mi­lions.