ELUSIÓ FISCAL

Les empreses de l'Ibex 35 ja sumen 969 filials en paradisos fiscals

Les grans cotitzades eleven en un 10% la seva presència en territoris de baixa tributació

Santander és la firma amb més presència en aquestes zones, i Delaware, el destí preferit per totes elles

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

Totes les empreses de l'Ibex 35, excepte Aena, tenen filials en territoris de baixa tributació considerats paradisos fiscals. El 2015 el nombre d'aquestes filials va augmentar el 10% fins a arribar a la xifra de 969 empreses, segons l'últim informe sobre “Informació fiscal en les memòries anuals de les empreses de l'Ibex 35” que elabora l'Observatori de Responsabilitat Social Corporativa.

La xifra de filials sense activitat situades en els anomenats “paradisos o nínxols fiscals” ha passat de 891 firmes el 2014 a 969 el 2015, fet que suposa triplicar la dada de fa només cinc anys. Si es té en compte la xifra total de filials en aquests territoris, amb activitat o sense, la xifra s'eleva a un total de 1.285 empreses. Banco Santander es manté com l'empresa de l'Ibex 35 amb més presència en aquest tipus d'ubicacions (216 sobre un total de 1.285) i Delaware, als EUA, segueix com a destí principal d'aquestes inversions (463 sobre un total de 1.285).

 

RESPONSABILITAT SOCIAL

“Les empreses que diuen ser socialment responsables han de fer alguna cosa més que complir literalment les normes. No haurien d'utilitzar sistemes legals (encara que existeixin) per a una optimització fiscal que faciliti eludir compromisos fiscals”, s'afirma en l'informe elaborat pel col·lectiu que formen Aliança per la Solidaritat, Ajuda en Acció, CECU, CCOO, Creu Roja Espanyola, Equipo Nizkor, Economistes sense Fronteres, Oxfam Intermón, USO, ONGAWA i Entreculturas. L'estudi ha sigut realitzat amb finançament del Ministeri d'ocupació i analitza la informació sobre aspectes fiscals que les empreses de l'Ibex 35 han publicat en els seus informes anuals corresponents a l'exercici 2015.

“Sorprèn el fet que hi hagi empreses que afirmin que no operen en paradisos fiscals però que, no obstant, en la investigació realitzada s'han detectat societats dependents en aquests territoris”, s'afirma.

CONCEPTE DE PARADÍS FISCAL

El principal motiu de discrepància resideix en què s'entén per paradís fiscal. No existeix una definició uniforme a la Unió Europea. Moltes empreses agafen com a referència la llista de 48 territoris de la legislació espanyola per afirmar que no tenen filials en paradisos fiscals. Segons aquesta definició, existeixen 97 filials pertanyents a un total de 20 empreses de l'Ibex 35 en aquests territoris  amb Banco Santander al capdavant (19 filials), seguit d'ACS (13), IAG Iberia (13) i Indra (13.

Els autors de l'informe, no obstant, utilitzen el doble concepte de “paradisos i nínxols fiscals” per donar cabuda a una definició més àmplia a la que fa referència la mateixa Agència Tributària en el seu Pla de Prevenció del Frau fiscal per fer referència a “territoris amb estatuts singulars d'imposició i règims fiscals preferencials o de privilegi en els quals la tributació real i l'opacitat fiscal és similar a la dels anomenats paradisos fiscals”.  Així, l'estudi inclou un total de 154 territoris sota la seva anàlisi.

Sota aquest concepte més ampli, Santander també segueix liderant la llista (216), seguit d'ACS (152), Arcelor Mittal (145) i Repsol (120). A la cua, Aena (0), juntament amb Merlin Properties (1), Mediaset (1) i Bankinter, Banco Popular, Dia i Red Eléctrica (2 filials en cada cas).  

A més, dins del sector financer, Bankia té 7 filials; BBVA, 73; Banc Sabadell és titular de 7 filials d'aquest tipus, i Caixabank, de tres.

LES DUES ADRECES DE DELAWARE

Notícies relacionades

Delaware és el destí favorit (463 filials de l'Ibex 35), seguit d'Holanda (169), Irlanda (110), Luxemburg (81), Panamà (45) i Suïssa (40 filials).

De les 463 societats dependents domiciliades a Delaware, segons l'anàlisi realitzada, més del 81% comparteixen les mateixes dues adreces postals a la petita ciutat de Wilmington (70.000 habitants). Al número 1209 d'Orange Street aquestes empreses comparteixen domicili amb 300.000 més d'altres països. Una xifra similar tenen domicili a la 'suite' número 400 de l'edifici ubicat al número 2711 de Centreville Road.