INDÚSTRIA D'AUTOMOCIÓ

Seat inverteix 900 milions en els nous Ibiza i Arona

Puigdemont ofereix l'ajuda de la Generalitat a la marca "sempre que faci falta"

38102916 601

38102916 601

2
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / MARTORELL

Les inversions de Seat van avançant segons el previst. El president de la marca, Luca de Meo, va anunciar ahir, durant una visita a la fàbrica de Martorell del president Carles Puigdemont, que el desenvolupament i llançament dels nous Ibiza i Arona ha comportat un desemborsament de 900 milions d’euros.

Aquests 900 milions suposen un augment de 100 milions en relació amb el llançament del León i totes les seves versions el 2012, la inversió del qual va pujar a 800 milions. L’aposta per la cinquena generació de l’Ibiza i el nou tot camí (SUV en les sigles en anglès) Arona forma part del pla inversor de 3.300 milions previst del 2015 al 2019. El canvi obligarà a traspassar un torn de treball del León, que passarà a tenir-ne dos, a la nova línia de l’Ibiza i l’Arona, que en tindrà tres.

El manteniment d’aquestes inversions, malgrat les retallades aplicades pel grup Volkswagen després que esclatés el dieselgate, va portar a una intensa negociació el 2015 i el 2016 entre les administracions espanyoles i la multinacional per garantir les ajudes públiques. Un cop resolts els compromisos de Volkswagen, Seat i de les administracions, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va manifestar el seu suport a la marca amb la seva primera visita a la factoria de Martorell, concretament a la nova línia de muntatge de l’Ibiza i de l’Arona. El president va agrair al grup alemany l’aposta inversora per la fàbrica catalana i va assegurar que la companyia pot comptar amb el Govern ara i en el futur perquè «estarà al costat de l’aposta tractora de Seat sempre que faci falta».

Puigdemont va qualificar Seat d’«una icona de la Catalunya industrial» que ara recull els fruits amb «uns magnífics resultats» de les decisions encertades preses fa anys.

Notícies relacionades

Tot i que la visita de Puigdemont es va centrar en la línia de muntatge de l’Ibiza nou, a pocs metres d’allà va aparèixer una de les poques unitats de l’Arona que ja s’estan acoblant sota un secret absolut. Com va recordar De Meo, la marca es troba en ple procés de llançament de quatre models nous entre el 2016 i el 2017 que formen part del «compromís amb el desenvolupament econòmic del país» com a primer inversor industrial i de R+D. 

De Meo va reiterar que Seat «és més que una fàbrica», parafrasejant el conegut lema del Barça, encara que l’executiu italià es debat entre el seu idil·li amb Barcelona des de la seva arribada a la marca de Volkswagen i la seva afició pel Juventus de Torí, que li va recordar Puigdemont mateix, en referència al decisiu partit de Champions que estava previst per a poques hores després de la visita.