Guindos culpa la banca de la "inseguretat" en les hipoteques

El ministre anuncia una reforma de les cooperatives de crèdit i demana als bancs que afrontin els seus problemes

jgblanco37845817 madrid  28 03 2017   luis de guindos  ministro de econom a  170328100829

jgblanco37845817 madrid 28 03 2017 luis de guindos ministro de econom a 170328100829 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

El ministre d'EconomiaLuis de Guindos, ha contestat aquest dimecres a les crítiques dels bancs respecte a la reforma hipotecària que prepara i que, segons el sector, encarirà el preu d'aquests crèdits. "La inseguretat no l'ha creat en absolut el Govern, sinó que és conseqüència d'altres factors diferents", els ha advertit en referència a l'allau de sentències que han anul·lat clàusules dels contractes imposades per les entitats als seus clients.

En unes jornades de Deloitte, el ministre ha lloat que el 80% de les llars espanyoles, deu punts més que la mitjana europea, tingui la seva vivenda en propietat: "Alguna cosa devem haver fet bé entre tots". No obstant, ha continuat, els contractes tenien "parts fosques", com han dictaminat les sentències que han destapat "clàusules opaques que eren nul·les". L'objectiu de l'Executiu, ha remarcat, és que "això no es torni a repetir".

Guindos també ha sostingut que "els problemes bancaris són com els fantasmes dels drames de Shakespeare: si no els abordes a curt termini, se't tornen a repetir més endavant". El missatge ha sonat com una advertència al Popular, l'única entitat rellevant amb problemes en l'actualitat, si bé el ministre ha assegurat que ho "comentava en general".

SENSE MÉS AJUDES

Però malgrat tot ha insistit: "Si un no porta a terme els processos de sanejament, abans o després tornen a sorgir els problemes. És molt millor fer-ho amb transparència, amb claredat i des del primer moment". Preguntat sobre si el Popular podria rebre algun tipus d'ajuda pública per facilitar la seva fusió amb un altre banc, ha afegit que l'entitat, segons els supervisors, és solvent i no té problemes de liquiditat. "Serà el que els accionistes decideixin, el Govern no hi té res a dir", ha conclòs.

Notícies relacionades

El ministre també ha anunciat que està preparant una reforma de les cooperatives de crèdit (bàsicament les caixes rurals), que suposen el 6% del sistema financer. Així, modificarà l'estatus de les aportacions socials dels seus socis perquè puguin computar-se com a capital, millorarà el seu govern corporatiu per professionalitzar-lo (com ja va fer amb les caixes d'estalvis) i obligarà el sector a crear un fons de garantia privat perquè, sense mutualitzar pèrdues i guanys, pugui ajudar cooperatives amb problemes.

Guindos també ha tornat a deixar entreveure que el Govern revisarà a l'alça la seva previsió de creixement per a l'any, que actualment té en el 2,5%, en la revisió del Pla d'Estabilitat que farà aquest divendres per enviar a la Comissió Europea. L'economia, ha assenyalat, no està donant senyals de desacceleració des de començament d'any i aquesta previsió s'està quedant "una mica enrere" respecte a la d'altres organismes i experts. En aquest sentit, ha confiat que el Fons Monetari Internacional torni a revisar la seva estimació sobre Espanya a l'alça al novembre, després d'elevar-la aquest dimarts al 2,6%.