REFORMA DEL SISTEMA DE PENSIONS

CCOO calcula que eliminar el límit de cotització donaria 8.626 milions a la Seguretat Social

Els treballadors amb més salari viuen 3,7 anys més de mitjana que els menor remunerats

El sindicat pronostica que cap Govern suportarà que no existeixi revalorització automàtica de les pensions

 

  / EFE / FERNANDO ALVARADO

2
Es llegeix en minuts

CCOO estima que eliminar el límit màxim pel qual els salaris dels treballadors cotitzen a la Seguretat Social reportaria fins a 8.626 milions d’euros cada any al sistema de pensions. En l’actualitat, tot el salari que excedeix dels 45.014 euros a l’any no cotitza a la Seguretat Social, de manera que, segons els càlculs del sindicat, existeix una massa de 30.479 milions que no tributa al sistema públic de pensions cada any.

Per això, la central que dirigeix Ignacio Fernández Toxo considera essencial actuar sobre aquest pilar dintre de les mesures de reforma del sistema de pensions que estudien tant els agents socials (en l’anomenada Mesa de Pensions), com els grups polítics, al Pacte de Toledo.

El sindicat proposa que en paral·lel a un procés de progressiva eliminació del límit màxim de cotització també s’abordi un increment de la pensió màxima que pot cobrar un jubilat (2.573,70 euros al mes en l’actualitat), si bé «el saldo sempre ha de ser a favor del sistema de la Seguretat Social, per garantir la seva sostenibilitat». 

Així ho ha argumentat el secretari de Protecció Social i Polítiques Públiques del sindicat, Carlos Bravo, durant la presentació de l’Informe sobre la proposta de CCOO per a l’increment de Bases Màximes de Cotització que es pretén debatre en la reunió de la Mesa de Pensions convocada per avui mateix.

El sindicat també ha presentat per al seu debat un segon informe sobre la revalorització de les pensions a Europa en què es posa en evidència que «Espanya és l’únic país on no existeix un sistema automàtic» d’actualització de les prestacions, ja sigui a partir de la inflació o de l’evolució mitjana dels salaris. Bravo ha pronosticat que la pressió social i electoral acabarà amb aquesta situació. «No veig aquest Govern ni cap altre capaç de mantenir un sistema com el que existeix a Espanya durant un període prolongat de temps», ha vaticinat Bravo.

«La base màxima de cotització a Espanya és de les més baixes de les establertes en les principals economies de la UE», segons l’informe presentat per CCOO. La base màxima espanyola de 45.014 euros a l’any està lluny dels 100.123 euros d’Itàlia, per exemple. Tot això  malgrat que en els últims anys s’han fet algunes pujades reforçades en aquest tram de cotització, el 2013 (5%), el 2014 (un altre 5%) i el 2017 (3%).

ESPERANÇA DE VIDA

Notícies relacionades

A més a més, segons l’anàlisi de CCOO, l’augment de la cotització dels salaris més alts es justifica pel fet que els treballadors que se situen en aquest tram de remuneració solen tenir una esperança de vida més elevada i, en conseqüència, «cobren una pensió més alta durant una quantitat  d’anys superior», segons Bravo. 

A partir de l’enquesta contínua de condicions de vida, CCOO estima que els treballadors que se situen en el tram alt de cotització tenen una esperança de vida mitjana que és 3,7 anys superior a la dels que  situen en el tram inferior. Aquest càlcul és per als homes, segons CCOO. En el cas de les dones, la dada es redueix a 0,4 anys per la variació que introdueix les baixes pensions de viudetat.