EVOLUCIÓ DELS INDICADORS

L'IPC es va moderar al març encara que va encadenar set mesos d'alces interanuals

Els preus van pujar el 2,3%, set dècimes menys que al febrer, gràcies al descens del cost dels carburants

Cotxes en una gasolinera, a l’agost, a Barcelona.

Cotxes en una gasolinera, a l’agost, a Barcelona. / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts

La taxa anual de l'índex de preus de consum (IPC) general al març va ser del 2,3%, set dècimes inferior a la registrada el mes anterior (3%), segons ha informat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'IPC va encadenar així set mesos consecutius en taxes de variació interanual positives. Al març la taxa de variació mensual de l'IPC general va ser del 0,0%.

Els grups amb més influència en la moderació de la taxa anual al març van ser transport, amb una pujada del 6,5%, dos punts per sota de la del febrer, causada gairebé en la seva totalitat pel descens dels preus dels carburants aquest mes, davant la pujada registrada el març del 2016; i vivenda, amb una variació que disminueix més d'un punt i mig fins al 4,3%, per la baixada dels preus de l'electricitat.

També hi van influir oci i cultura, amb una taxa del 0,3%, un punt inferior a la del febrer; i aliments i begudes no alcohòliques, que experimenta una variació de l'1,4%, tres dècimes per sota de la del mes anterior. Les dades per comunitats mostren que les pujades més grans de preus es van donar a Galícia (2,7%), Castella i Lleó i Castella-la Manxa (totes dues amb un 2,6%), mentre que les més moderades van ser a Madrid i Extremadura (tote dues amb un 1,9%).

INFLACIÓ SUBJACENT

Notícies relacionades

Per la seva banda, la taxa de variació anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) va disminuir una dècima, fins al 0,9%, amb la qual cosa es va situar 1,4 punts per sota de l'IPC general. Al mes de març la taxa de variació anual de l'IPC Harmonitzat (IPCH) es va situar en el 2,1%, nou dècimes per sota de la registrada el mes anterior. La variació mensual de l'IPCH va ser de l'1,1%.

La taxa de variació anual de l'IPC a Impostos Constants (IPC-IC) va ser del 2,3%, igual que la registrada per l'IPC general. La taxa de variació mensual de l'IPC-IC va ser del 0,0%. Pel que fa a l'IPCH a Impostos Constants, aquest indicador va presentar una taxa anual del 2,1%, la mateixa que la de l'IPCH. La taxa de variació mensual de l'IPCH-IC va ser de l'1,1%.

Temes:

IPC Preus