CAMPANYA DE L'IRPF

¿Com tributen les clàusules terra en la declaració de la renda?

El principal impacte correspon a la deducció per vivenda d'exercicis no prescrits, del 2012 al 2015; o si es van deduir com a despesa

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les clàusules terra hipotecàries no són una novetat. Els efectes de les sentències i els acords per aquestes quantitats venen de lluny. Però és en l'exercici del 2016, la declaració de la renda del qual es presenta aquests dies, quan agafa protagonisme. Hisenda va elaborar i va simplificar Hisendael gener passat la forma com hauran de tributar aquestes quantitats que al seu dia es van pagar de més als bancs.

1. LA QUANTITAT

La suma que s'hagi rebut per aquest concepte per part del banc durant el 2016 no s'ha d'integrar a la base imposable de l'impost de la renda. Això significa que no es considera una renda gravable, com sí que ho és un salari o els interessos d'un compte o un dipòsit bancari.

Tot això és així quan es tracti de devolucions fruit d'acords amb les entitats financeres o per l'execució o compliment de sentències judicials o laudes arbitrals.

No tributen ni la quantitat que torni l'entitat en efectiu o a través d'altres mesures de compensació, ni tampoc ho fan els interessos lligats a la indemnització.

2. DEDUCCIÓ PER VIVENDA

Un altre tema és si les quantitats percebudes en exercicis anteriors van formar part de la base per aplicar-se la deducció per vivenda habitual, vigent fins a l'1 de gener del 2013, i aquesta es va exhaurir al màxim, és a dir, el 15% de 9.040 euros, que suposa 1.356 euros per contribuent.

En aquests supòsits, quan la devolució és en efectiu i es perd el dret a les deduccions practicades, s'ha de regularitzar en l'exercici en què se celebri l'acord amb l'entitat financera o en el que hi hagi sentència judicial ferma o laude arbitral. No s'exigeixen interessos de demora (es marcaran les caselles 453 i 454) i només s'hauran de regularitzar els exercicis no prescrits (2012, 2013, 2014 i 2015).

Encara que suposa un tractament fiscal especial, el col·lectiu de tècnics d'Hisenda, agrupats en Gesthava estimar al gener que l'estalvi fiscal estalvi fiscal respecte a la regulació anterior és d'entre només el 17,7% i el 24,7%.

Si la devolució es destina a amortitzar préstec, no s'haurà de regularitzar i aquestes quantitats no formaran part de la base per a la deducció per vivenda habitual.

3. DESPESES DEDUÏBLES

Si, a diferència dels casos anteriors, el contribuent va incloure les quantitats percebudes per la devolució de les clàusules terra en declaracions d'anys anteriors com a despesa deduïble, s'haurà de regularitzar.

En aquests supòsits haurà de fer una autoliquidació complementària dels exercicis corresponents, sempre que siguin no prescrits, que són el 2012, 2013, 2014 i 2015. No es veuran afectats ni per sanció, ni per interessos de demora ni per cap recàrrec.

4. ELS AVISOS

Notícies relacionades

Hisenda ha inclòs els beneficiaris de la devolució de clàusules terra entre els que reben algun tipus d'avís especial en aquesta campanya de la renda 2016. Concretament se'ls recorda la necessitat de regularitzar les quantitats aplicades com a deducció per vivenda habitual. En tot cas, ho fa amb aquelles persones sobre les quals els bancs li han facilitat informació.

Els que no rebin l'avís però es trobin en aquests supòsits hauran de sol·licitar la informació a les seves entitats financeres, que són les que haurien de facilitar tota la informació, recorden a l'Agència Tributària.