NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA

La patronal proposa una pujada de salaris entre l'1 i el 2%

CEOE i CEPIME envien als sindicats una nova proposta per facilitar l'acord

Ofereix també mig punt addicional vinculat a la productivitat i lluitar contra l'absentisme

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Les organitzacions empresarials CEOE i CEPIME han remès als sindicats CCOO i UGT una nova proposta de pujada salarial amb l’objectiu d’acostar posicions i facilitar l’acord de negociació col·lectiva per a aquest any. «Ens hem mogut bastant», van assenyalar Juan Rosell i Antonio Garamendi, presidents de les dues patronals, al presentar l’oferta d’increment dels salaris entre l’1% i el 2%, més un altre 0,50% addicional en funció de la productivitat i de la marxa de les empreses o del sector afectat per la negociació.

La proposta va ser aprovada per la junta directiva de les dues organitzacions reunides ahir al matí i suposa un avanç des de la primera oferta feta per la part empresarial, que tenia un terra del 0% i un sostre de l’1,5%.

Després d’unes quantes setmanes de reunions, les patronals consideren que l’acostament ja està fet i que la pilota està a la teulada sindical. Les centrals estudien ara la proposta i els negociadors tornaran a reunir-se els pròxims dies.

El sector assegurador pacta amb efectes retroactius 

La proposta sindical que hi ha damunt de la taula és d’un increment salarial d’entre l’1,8% i el 3% amb l’objectiu de recuperar el poder adquisitiu perdut en els anys de les retallades. 

«L’economia està anant molt millor del que es pensava, amb dades molt bones de creixement del PIB i de l’ocupació», va afirmar Rosell, per justificar l’oferta d’increment de les retribucions que ara s’haurà de portar als convenis col·lectius.

Per al president de CEPIME, es tracta també de donar «estabilitat» a les relacions laborals.

Els empresaris han tingut en compte que s’han acabat els temps amb inflacions negatives i que s’ha de revisar els salaris i compensar-los per les retallades dels anys passats. Encara que la majoria de les empreses mitjanes i petites (el 90% del teixit empresarial espanyol) encara estan en pèrdues, la majoria de les grans tenen beneficis, segons Rosell, cosa que permet incrementar els salaris. 

 El 2015 la mitjana d’increment dels convenis firmats o revisats va ser del 0,74%. El 2016, l’increment va arribar a l’1,6% i en el que ha passat d’any, la mitjana és de l’1,2%. La pujada prevista pel Govern per als empleats públics és de l’1%.

ALTRES PROPOSTES

Notícies relacionades

Les patronals també proposen que l’acord de negociació col·lectiva inclogui altres temes com l’absentisme laboral i la gestió per part de les mútues de les baixes mèdiques; la creació d’un  nou model de formació professional; la ultraactivitat dels convenis (acotar la seva vigència una vegada han caducat i abans de firmar el nou) i la creació d’un consell de negociació col·lectiva, format per sindicats i patronals, que modernitzi la negociació col·lectiva i la redacció dels convenis. Les empreses estan disposades a subvencionar aquest nou consell.