Comença la primera campanya de la renda sense el programa Padre

El programa d'assistència creat el 1988 desapareix completament i se substitueix per Renta Web

La tributació de les clàusules terra hipotecàries cobra protagonisme en la declaració del 2016

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Comença de nou la campanya de la renda per a més de 19 milions de contribuents, en què s'haurà de rendir comptes del que s'ha guanyat el 2016. A partir del pròxim dimecres, 5 d'abril, comença la campanya, que serà la primera en què el programa d'assistència Padre, creat en 1988, desapareix completament i se substitueix totalment per Renta Web, que permet fer la declaració en tauletes i mòbils.

Igual que amb aquesta modalitat elaboració de les rendes 'on line' i en temps real, també podran acollir-se a l'esborrany els que tinguin rendiments per activitats econòmiques i altres que fins a la campanya passada no podien fer-ho.  

En la rendició de comptes del 2016 es recolliran els efectes de la segona fase de la rebaixa de l'IRPF, que es va reflectir en les retencions salarials practicades durant l'exercici. Encara que no hi ha novetats perquè regeix la llei va entrar en vigor el 2015, sí que guanyaran protagonisme les clàusules terra hipotecàries, la tributació de les quals va aclarir recentment l'Agència Tributària. També s'han unificat criteris sobre la prestació de maternitat de la Seguretat Social, recorda Carme Jové, membre de Fiscalistes, del Col·legi d'Economistes de Catalunya.  

¿QUI HA DE DECLARAR?

Tenen l'obligació de presentar la declaració de la renda tots aquells contribuents amb salaris superiors a 22.000 euros anuals que provinguin d'un únic pagador. També es manté aquest llindar si fins i tot amb diversos pagadors la suma de l'ingressat pel segon i els següents no excedeix de 1.500 euros a l'any. Si se supera aquesta quantitat, el límit exempt serà de 12.000 euros bruts anuals.

¿QUÈ HI HA DE NOU?

Es manté la normativa i no hi ha canvis. De totes maneres guanyen protagonisme les clàusules terra hipotecàries, després que l'Agència Tributària aclarís la forma com cal consignar-les en la declaració de la renda. Els que van rebre la devolució l'any passat n'hi haurà prou que regularitzin aquest ingrés en aquesta declaració sempre que correspongui a un exercici no prescrit (2012, 2013, 2014 i 2015). Si, en lloc de rebre la devolució en efectiu el banc els redueix el principal del préstec, no hauran de tornar l'excés de la deducció per vivenda. Si van rebre una part del pagat de més per les clàusules terra, la deducció que es van aplicar al seu dia també hauria de ser menor i, per tant, hauran de tornar l'excés a Hisenda, encara que només dels anys no prescrits (els quatre últims).

També s'ha aclarit definitivament per part del Tribunal Econòmic Administratiu Central (TEAC), dependent del ministeri d'Hisenda, que la prestació per maternitat que paga la Seguretat Social per les 16 setmanes de baixa tributa igual que la prestació per atur.  

¿QUINES DATES SÓN IMPORTANTS?

El 5 d'abril suposa l'inici de la campanya, encara que només sigui per internet. A més es posen a disposició dels contribuents els esborranys i les dades fiscals, que es poden confirmar per via electrònica, sigui per internet o per telèfon.

Notícies relacionades

El 4 de maig es podrà començar a demanar cita prèvia perquè ens elaborin la declaració en una oficina d'Hisenda o col·laboradora d'aquesta. I l'11 de maig comença la campanya presencial, quan es poden portar les declaracions a oficines d'Hisenda, a les que comparteixen amb les autonomies o de les entitats financeres col·laboradores. Altres dates importants són el 26 de juny, l'últim dia per a la domiciliació bancària; el 29 del mateix mes, l'última ocasió per demanar cita; i el 30, quan s'acaba el període de presentació voluntària de la declaració. 

¿QUÈ ÉS LA RENTA WEB?

L'Agència Tributària va llançar l'any passat Renta Web. Es tracta d'una eina per realitzar la declaració de la renda en mòbils i tauletes. El nou servei fusiona l'esborrany i el programa Padre i estarà disponible a partir del 5 d'abril. Un dels avantatges de Renta Web és que no requereix la instal·lació del Programa Padre i s'adapta a diferents navegadors. Amb el nou sistema, tots els contribuents accedeixen a la seva proposta de declaració directament en la seu electrònica de l'Agència Tributària.

Les xifres

L'agilització de la presentació de declaracions va rebre un gran impuls en la  campanya de la renda 2015 amb la plataforma Renta web. Més de 9.743.000 declaracions es van presentar mitjançant aquest sistema. De fet, aquesta modalitat és la que finalment ha acabat jubilant al programa Padre, nascut el 1988 i tots els declarants, inclosos els d'activitats econòmiques ja poden utilitzar la modalitat de Renta web.