EVOLUCIÓ DELS INDICADORS

L'IPC interanual baixa set dècimes al març, fins al 2,3%, per la llum i les gasolines

La caiguda suposa el primer descens de la inflació anual en set mesos

1
Es llegeix en minuts

L'índex de preus de consum (IPC) s'ha mantingut estable al març respecte al mes anterior, però ha reduït set dècimes la seva taxa interanual, fins a situar-la en el 2,3%, registrant així el seu primer descens en set mesos.

Segons l'indicador avançat publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el retrocés de la taxa interanual de l'IPC s'ha degut a la caiguda dels preus de l'electricitat i a l'abaratiment dels carburants, davant l'augment que van experimentar l'any passat.

Els preus de la gasolina i del gasoil van encadenar la setmana passada la seva tercera setmana consecutiva de caigudes, i van arribar als seus nivells mínims aquest 2017, segons dades del 'Butlletí Petroler de la Unió Europea' (UE) recollides per Europa Press.

L'IPC interanual va començar l'any en el 3%, la seva taxa més alta des de l'octubre del 2012. Al febrer es va repetir el mateix percentatge, però al març, per primera vegada en els últims set mesos, la inflació va retallar la seva taxa interanual fins al 2,3%, xifra que significa que el cistell de consum és avui un 2,3% més car que fa un any. La del març és la setena taxa positiva que encadena l'IPC interanual després de vuit mesos en negatiu.

El tercer mes de l'any, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) va reduir nou dècimes la seva taxa interanual, fins al 2,1%, alhora que la variació mensual es va situar en l'1,1%.

Notícies relacionades

En termes mensuals, l'IPC no va experimentar variació al març respecte al mes anterior. És la primera vegada des de l'any 1998 que l'IPC del març es congela respecte al mes anterior, ja que en tots els anys posteriors sempre es van registrar pujades mensuals de l'IPC en aquest mes.

Estadística explica la diferència de variació entre l'IPC mensual i l'IPCH mensual per les diferències metodològiques en el tractament del grup de vestit i calçat. L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC del març el 12 d'abril. L'organisme va canviar l'IPC a base 2016 des de principis d'aquest any. Amb aquesta nova base, Estadística millora la representativitat d'aquest indicador introduint canvis en la composició del cistell de consum i l'actualització de l'estructura de ponderacions.