CONFLICTE ALS PORTS ESPANYOLS

Els estibadors protesten davant l'arribada de Rajoy a Barcelona

La negociació sobre la reforma laboral del sector segueix bloquejada

1
Es llegeix en minuts

Gairebé un centenar d'estibadors del Port de Barcelona s'han concentrat aquest dimarts davant el Palau de Congressos de Catalunya, on el president del Govern central, Mariano Rajoy, ha inaugurat la jornada 'Connectats al futur'. A la sessió, Rajoy havia d'abordar el nou pla de Rodalies 2017-2025, que contempla una inversió de gairebé 3.900 milions d'euros, dels quals 1.882 es destinaran en aquesta legislatura.

La patronal Anesco i els sindicats d'estibadors han de reprendre aquest dimecres les negociacions sobre els aspectes laborals de la reforma del sector que promou el Govern, després que la setmana passada les converses quedessin en via morta i amb les postures enfrontades.

Per facilitar l'acord, el Govern va ser el primer a presentar a la taula de negociació una proposta que planteja la "subrogació com a nous ocupadors" dels estibadors, i ofereix ajudes públiques per abordar possibles excedents de personal mitjançant un pla de prejubilacions voluntàries a partir de 50 anys i amb el 70% del salari i el compromís "d'elevar un eventual acord a un rang normatiu".

Notícies relacionades

Per la seva part, la patronal Anesco parteix de fer un ajust a la plantilla dels 6.150 estibadors per adequar-la "a les necessitats de cada port" i contempla subrogacions a través de Centres d'Ocupació Portuària que, en el seu cas, formarien diverses empreses. A més, planteja abordar una completa reestructuració de la forma de treball als ports, recórrer a empreses de treball temporal per flexibilitzar horaris i repartiment de tasques i reduir costos fins al 30%.

La plantilla exigeix que s'assegurin els llocs de treball actuals i que el conveni col·lectiu del sector sigui de compliment obligat per a les empreses, amb condicions laborals pactades i mecanismes de baixes voluntàries acordades.