EL FUTUR DE L'OCUPACIÓ

El director de l'OIT diu que el món del treball "no ha sortit de la crisi"

Guy Ryder adverteix contra la "trampa" dels canvis tecnològics

jgblanco37845823 gra007  madrid  28 03 2017   el director general de la organ170328110141

jgblanco37845823 gra007 madrid 28 03 2017 el director general de la organ170328110141 / Zipi

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Guy Ryder, director general de l'Organització Internacional del Treball (OIT), ha assegurat que en matèria d'ocupació "no estem fora de la crisi". Segons la seva opinió, s'ha fracassat en aquest terreny, malgrat que les taxes de creixement econòmic siguin importants, i que la solució no només ve de l'adaptació als canvis tecnològics, sinó de mantenir una concepció del treball com a socialització de les persones en què el salari no sigui l'única relació entre ocupadors i empleats.

L'OIT prepara un document per a l'any 2019, amb motiu del centenari de la seva creació, en què es definiran els nous reptes del món del treball, entre els quals, segons Ryder, hi ha els canvis tecnològics i les conseqüències de la tornada a plantejaments econòmics proteccionistes i antiglobalització.

En un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum, Ryder ha detallat algunes de les idees sorgides en els debats per elaborar el document. Entre les conclusions, destaca la de no considerar que cada canvi "per definició" és bo en matèria d'ocupació. Per això, ha advertit contra la "trampa del determinisme tecnològic" en què es pot caure si no es tenen en compte els efectes perniciosos de les tecnologies, com són la deslocalització, la depreciació del treball i els salaris i la pèrdua de la negociació col·lectiva.

"Hem gestionat molt malament la sortida de la crisi", ha afirmat el director general de l'OIT, perquè la recuperació en matèria d'ocupació "segueix sent lenta" i "hi ha i hi haurà cada vegada més aturats al món". Dues dades preocupants més són que al món hi ha 168 milions de nens treballant, més de 20 milions en treballs forçosos.

COMPARTIR I RENDES

Els càlculs del responsable de l'OIT són que cada any es necessitaran crear 40 milions de llocs de treball al món per absorbir la població més jove i això o es fa amb un creixement més gran de l'economia, fet que no es veu pròxim, o "pensant el treball d'una altra manera". En aquest sentit, Ryder ha parlat de compartir l'ocupació i garantir uns ingressos universals o rendes bàsiques.

Notícies relacionades

Ryder també ha advertit contra els nous populismes, que són, al seu parer, la resposta política a les insatisfaccions que ha deixat la crisi en les persones. Sense esmentar el nou president dels Estats Units, ha censurat els que es mostren ara defensors del proteccionisme i contraris a la globalització, postures que ja s'han manifestat en l'última reunió del G-20, el grup dels països més desenvolupats.

Aquesta mena d'actituds formen part de la "crisi d'identitat" que s'ha produït entre els treballadors, que majoritàriament han sigut castigats per la crisi. Ryder ha demanat que els sindicats i les empreses compleixin amb el seu paper en la negociació col·lectiva i que es posi en valor les relacions laborals perquè no es converteixin en meres relacions comercials. "Mesurar només el cost de l'ocupació és un fracàs", ha subratllat.