¿Quant guanyen els directius de l'Ibex?

Els màxims executius de Ferrovial, Inditex, Iberdrola, Santander i Merlin encapçalen els ingressos el 2016

Molts gestors a qui es va reduir la remuneració se'ls va compensar amb plans d'estalvi i pensions

3
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

Apesar que els beneficis de les grans companyies de l’Ibex-35, la principal referència borsària a Espanya, es van disparar en termes agregats, els directius dels pesos pesants d’aquest indicador han vist reduïts en molts casos els seus salaris. Però el cert és que en els casos en què la part en metàl·lic s’ha rebaixat respecte a l’exercici anterior se’ls ha compensat amb aportacions per part de l’empresa a plans de pensions o sistemes d’estalvi.

    

El rànquing de l’any passat el va liderar el president de Ferrovial, Rafael del Pino Calvo-Sotelo, que va rebre un total de 15.258.000 euros o l’equivalent a més de 41.000 euros diaris, fet que suposa més del doble que l’exercici anterior. En la suma total destaquen més de 9,3 milions d’euros per l’execució d’unes opcions sobre accions de la companyia, de la qual és el principal accionista, dins d’un pla d’incentius que es va establir el 2008. L’any passat, les accions de Ferrovial van perdre ­gairebé el 18% i el consell de la companyia va augmentar els seus ingressos el 19,58%. El resultat operatiu de l’empresa es va reduir l’any passat el 8% i el benefici net va baixar el 48%.

    

Pablo Isla, president executiu d’Inditex, va descendir l’any passat al segon lloc, després de percebre 10.372.000 euros, gairebé el 15% menys que el 2015. D’aquesta quantitat, 3,4 milions van ser en accions de l’empresa. Però no hi ha motius per a l’alarma, ja que el descens del 2016 es produeix després que l’exercici anterior rebés 5,52 milions com a retribució variable a llarg termini, que l’any passat no es va repetir.

    

El principal accionista d’Inditex, Amancio Ortega, que és conseller a través de la societat Pontegadea Inversiones, i un dels homes més rics del món, té assignat un salari de 100.000 euros. Els més de 1.000 milions en dividends que percep el compensen. Els títols de la companyia van cedir en borsa l’any passat gairebé el 6% i el consell va veure reduir-se els seus ingressos més del 10%. Inditex va incrementar el 2016 el 8% el seu resultat d’explotació ­mentre que el benefici net va créixer el 10%.

RETALLADA SALARIAL

El president d’Iberdrola, José Ignacio Sánchez Galán, va veure reduir-se l’1,66% les seves remuneracions fins als 9.351.000 euros. De la quantitat, 3.197.000 són en accions del grup. Les accions d’Iberdrola van baixar el 2,8% en el conjunt de l’any, mentre que els ingressos del consell a penes es van reduir el 0,05%. El resultat d’explotació de l’elèctrica va augmentar l’any passat el 5,5%, i el benefici net, l’11,7%.

    

Una retallada salarial similar a la de Galán, de l’1,67%, és la que va afectar Ana Botín, presidenta del Banco Santander, que va ingressar 7.373.000 euros, si bé es va beneficiar d’una aportació de 2.521.000 al seu sistema d’estalvi. Els títols del banc van guanyar un 1% i el consell d’administració va reduir el 4,21% els seus ingressos en metàl·lic. El marge brut del banc es va reduir l’any passat el 3,1%, si bé va experimentar un creixement del 4% en el benefici net.

    

El cinquè que més va ingressar va ser Ismael Clemente, conseller delegat de Merlin, que es va integrar amb Metrovacesa. Gairebé va triplicar els seus ingressos, dels quals més de 4 milions van ser en accions. Els títols de la companyia van cedir el 8% l’any passat, mentre que el consell d’administració va duplicar els ingressos. El resultat d’explotació de la societat va augmentar el 63% i el benefici net es va multiplicar per 12.  

Les compensacions diferents del salari es van generalitzar. José Manuel Entrecanales, president d’Acciona i membre de la família que controla la majoria del capital, va ser un dels que es va beneficiar amb una de les aportacions més elevades a un sistema d’estalvi, amb un total de 3.250.000 euros, superior als 2.497.000 que va rebre com a salari i que es van reduir un 30%. De totes maneres, l’exconseller delegat Francisco Gómez Martín, que va ser rellevat el juliol de l’any passat, va batre rècords al prejubilar-se amb gairebé sis milions d’euros. Una altra de les aportacions més grans a sistemes d’estalvi va ser per a Carlos Torres, conseller delegat del BBVA, amb 3.178.000.

    

Notícies relacionades

Entre les grans, una de les retallades més fortes es va produir a Telefónica, en què el president, José María Álvarez-Pallete, que abans era conseller delegat; va rebre 5.359.000 euros, el 19,3% menys que el 2015. En tot cas, l’empresa va fer una aportació de 673.000 euros al sistema d’estalvi a favor seu.