de cara als Pressupostos del 2017

El Govern negocia amb els sindicats una oferta d'ocupació pública de 250.000 places en tres anys

L'objectiu és reduir el nivell d'interinitat dels empleats de l'Administració del 25% actual al 8%

undefined37381857 madrid 21 02 2017  pol tica   sesion de control al gobierno 170317205910

undefined37381857 madrid 21 02 2017 pol tica sesion de control al gobierno 170317205910 / AGUSTIN CATALAN

3
Es llegeix en minuts

El Govern i els sindicats ultimen una oferta d'ocupació pública (OEP) d'almenys 250.000 places per als pròxims tres exercicis, amb la qual cosa es reduirà la temporalitat i la interinitat del 25% actual al 8%, segons han informat Europa Press en fonts sindicals. Aquesta és l'última xifra que van consensuar Govern i sindicats en la reunió celebrada aquest dimecres en el marc de les negociacions prèvies a la Mesa General de Negociació de les Administracions Públiques, en què es fixaran les xifres definitives de l'oferta d'ocupació pública històrica i es comunicarà la xifra d'increment salarial dels empleats públics per a aquest exercici a incloure en el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) que aprovarà el Consell de Ministres el divendres 31 de març.

Fonts de CSIF van destacar que en aquesta última reunió de les organitzacions sindicals amb el Ministeri d'Hisenda s'ha avançat en la negociació, ja que els sindicats haurien aconseguit que el Govern consideri com a llocs essencials un nombre més gran d'àmbits de l'Administració General de l'Estat (AGE) dels que contemplava en un principi. En concret, Funció Pública estaria disposada a acceptar que, amb Sanitat, Justícia i Educació, els àmbits en què ja s'havia arribat un acord de reposició del 100% dels treballadors jubilats, també s'extrapolen els referits als serveis d'atenció directa al públic, de forma que s'afegirien àmbits com el de les oficines de DNI, la Seguretat Social, els serveis d'ocupació o la Direcció General de Trànsit (DGT).

Fonts d'UGT van explicar que la reunió no ha sigut concloent, encara que han destacat que en matèria d'ocupació hi ha un posicionament "més pròxim". Així, la setmana que ve se celebrarà una nova reunió prèvia a la convocatòria de la Mesa General de Negociació de les Administracions Públiques, que podria fixar-se per al 28 o 29 de març, o el dijous 30 de març, un dia abans que el Consell de Ministres aprovi el projecte de Pressupostos per al 2017 en què s'inclourà l'OEP i l'increment de salari dels empleats públics per a aquest any.

La intenció d'Hisenda és convocar una OEP amb un nombre suficient de places per reduir la interinitat en l'ocupació pública del 25% actual al 8%.

NEGOCIACIÓ "ENCALLADA" EN MATÈRIA SALARIAL

Tant UGT com CCOO demanen a Montoro la convocatòria d'almenys 360.000 noves places i un augment del salari dels empleats públics de caràcter bàsic que, com a mínim, superi l'IPC del 2017, que l'Executiu preveu que se situï en l'1,2%. Així mateix, també demanaven amb el CSIF, el sindicat majoritari a l'Administració General de l'Estat (AGE), l'eliminació de la taxa de reposició per reduir el dèficit de 300.000 llocs de treball perduts des del 2011.

En matèria salarial, les mateixes fonts van assenyalar que la negociació està "encallada", ja que els sindicats consideren que l'augment de la retribució dels empleat públics hauria de ser superior a l'1%, perquè no segueixin acumulant pèrdua de poder adquisitiu l'IPC del 3% actual.

PODER ADQUISITIU

Els sindicats reclamen al Govern la recuperació del poder adquisitiu dels empleats públics perdut durant els anys de crisi, després de la baixada del 5% aprovada pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero el 2010 i la congelació d'aquests l'any següent, el 2011, i durant tota la legislatura de Mariano Rajoy.

D'aquesta forma, Hisenda convocarà de nou els sindicats a una nova reunió la setmana que ve, en el marc de la Mesa General de Negociació de les Administracions Públiques, en què s'establiran les xifres definitives abans de l'aprovació dels Pressupostos el 31 de març.

Notícies relacionades

Després de l'aprovació per part del Govern dels comptes públics, aquests entraran al Parlament els dies 3 o 4 d'abril i es preveu que la votació de les esmenes a la totalitat es produeixi en la primera setmana de maig. Si se supera aquesta, el projecte de llei passarà a la Comissió de Pressupostos, on es produiran les compareixences dels secretaris d'Estat de cada Ministeri i conclourà amb un dictamen després de debatre les esmenes.

La votació del pressupost per seccions, una vegada incorporades les esmenes, podria produir-se l'última setmana de maig. Si el Govern aconsegueix que els seus comptes superin aquesta votació, els comptes passaran al Senat on el PP té majoria absoluta. Després d'aquest tràmit, l'Executiu espera que el Congrés doni l'aprovació definitiva la tercera setmana de juny i els comptes del 2017 vegin la llum amb què seria l'oferta d'ocupació pública més important convocada des de l'inici de la crisi.