MARINA RESIDENCIAL

Empuriabrava es reinventa

Castelló d'Empúries aprofita els 50 anys de la construcció de la urbanització dels canals per revitalitzar la seva oferta turística

Vista aèria d’Empuriabrava, un dels barris ja  indultats en la llei.

Vista aèria d’Empuriabrava, un dels barris ja indultats en la llei. / XAVIER JUBIERRE

2
Es llegeix en minuts
SALVADOR SABRIÀ / BARCELONA

Empuriabrava, la urbanització residencial amb 23 quilòmetres de canals amb aigua de mar al municipi de Castelló d’Empúries, farà 50 anys el 26 de juny vinent. I l’ajuntament, amb el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, ha volgut aprofitar aquesta efemèride per revitalitzar i donar nous usos a la que està considerada la marina residencial més gran d’Europa.

    

«Volem que es conegui més, i també que hi vingui més gent de zones properes, i convertir-nos en un referent del turisme nàutic, tant en la faceta esportiva com en l’àmbit familiar», resumeix l’alcalde de Castelló d’Empúries, Salvi Güell. Una de les mesures per aconseguir tot això és l’organització d’un extens programa d’actes entre aquest mes i el de novembre per fomentar el coneixement dels «aspectes que singularitzen» aquesta marina residencial: des d’una exposició sobre l’evolució de la urbanització en aquest mig segle de vida fins a activitats als canals navegables, passant per festes que facin evident la convivència de moltes nacionalitats i també per la ineludible referència als esports nàutics.

    

En aquest últim punt, Empuriabrava també destaca per les seves activitats esportives relacionades amb l’aire, com el centre de paracaigudisme i el Túnel del Vent. 

    

Una altra de les apostes per a aquest canvi d’imatge d’Empuriabrava serà vincular-la i obrir-la molt més al parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Com reconeixen els responsable locals de Castelló d’Empúries, «encara que en un principi els dos espais es giraven l’esquena, a poc a poc s’han anat trobant». Fins al punt que, segons explica l’alcalde Güell, un dels objectius de futur és «convertir Empuriabrava en un verdader corredor biològic» integrat plenament en el parc natural. De fet, ja fa un temps que s’han introduït als canals espècies autòctones del parc, i estan funcionant.

    

Per situar la dimensió de la marina residencial, val la pena refrescar algunes dades: la seva activitat de port disposa de 5.000 amarradors, amb 23 quilòmetres de canals navegables, un parc immobiliari de 14.000 vivendes format per cases unifamiliars, pisos d’ús familiar i apartaments turístics. No hi ha cap hotel, però l’ajuntament ha modificat el pla urbanístic «perquè sigui possible construir-ne algun a la zona»,  tot i que fins ara cap inversor s’hi ha interessat. L’activitat turística actual aconsegueix que a l’estiu la població de la urbanització arribi a les 75.000 persones.

Canvi d’usos

Durant aquests 50 anys, la marina ha anat canviant d’usos. Si les primeres vendes de terrenys se les van adjudicar majoritàriament ciutadans alemanys, actualment el col·lectiu estranger majoritari és el francès. A més a més, molts propietaris han convertit la casa en la seva primera residència, i ja hi ha més de 7.000 empadronats a Castelló d’Empúries. 

Notícies relacionades

    

Per millorar la zona, l’ajuntament està negociant amb la Generalitat i l’empresa que gestiona els canals que li cedeixin les competències de manteniment, neteja i vigilància de la infraestructura. La intenció és aconseguir la cessió aquest any. Seria un bon colofó per a la celebració del mig segle de vida d’Empuriabrava.