INVESTIGACIÓ A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Fernández Ordóñez afirma que no tenien per què conèixer els correus d'alerta sobre Bankia

L'exgovernador culpa de la caiguda del banc la segona recessió i manté que els seus comptes eren correctes

 

  / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / A. VÁZQUEZ / MADRID

Miguel Ángel Fernández Ordóñez, exgovernador del Banc d'Espanya, ha assegurat aquest dijous a l'Audiència Nacional que "ni coneixia ni tenia per què" conèixer, segons fonts presents a la sala, els correus en què José Antonio Casaus, inspector en cap de l'organisme a Bankia, va alertar en almenys quatre correus entre l'abril i el maig del 2011, setmanes abans de la sortida a borsa del banc al juliol, que el grup financer no tenia futur i podia acabar nacionalitzat, com va passar finalment.

Els 'mails' de Casaus anaven dirigits al seu superior, el també imputat coordinador de departament de supervisó Pedro Comín. Aquest ja va declarar dimarts davant el jutge d'instrucció Fernando Andreu que no havia reenviat els 'mails' a la cúpula de la institució però que ell i el seu superior, Pedro González, van fer conèixer el seu contingut a Fernández Ordóñez i, sobretot, al subgovernador Javier Aríztegui, que també ha declarat aquest dijous davant el jutge. No obstant, va al·legar que eren només opinions personals sobre el futur de l'entitat que no compartien els seus superiors, els responsables de la supervisió.

Tant l'exgovernador com el seu llavors segon han defensat que els comptes de Bankia en el moment de la sortida a borsa eren correctes. La seva declaració, així, coincideix amb la de tots els exdirectius del Banc d'Espanya investigats que estan passant aquests dies per l'Audiència Nacional, defensant la correcció dels resultats en contra del que ostenen els inspectors del supervisor que exerceixen com a pèrits del jutge, que les consideren falsejades. Són els comptes que es van tenir en compte en la sortida a borsa i la seva correcció o no és la base de la investigació judicial iniciada fa gairebé cinc anys.

CULPA DE LA RECESSIÓ

Notícies relacionades

Ordóñez i Aríztegui també han al·legat que la caiguda de Bankia, que va haver de ser nacionalitzada en la primavera del 2012, no es va deure als problemes ocults en el seu balanç, sinó a la tornada de l'economia a la recessió entre finals del 2011 i principis de l'any següent. Com a màxims responsables del Banc d'Espanya, els dos imputats van ser els responsable d'avalar els comptes que es van incloure en la presentació de l'operació que va aprovar la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), els màxims dirigents de l'època de la qual, Julio Segura i Fernando Restoy, també estan imputats i han defensat la seva actuació davant el jutge.

Els correus de Casaus van ser clau en la decisió de la Secció Tercera Penal de l'Audiència Nacional d'obligar Andreu, en contra de l'opinió i de la del fiscal Alejandro Luzón, a investigar els ex alts càrrecs del Banc d'Espanya i la CNMV, per entendre que hi havia indicis "múltiples, bastants i concurrents de criminalitat”. L'inspector declara també aquest dijous davant el jutge, però en condició de testimoni.