El Suprem confirma una sanció d'un milió a Gas Natural

L'alt tribunal considera que la companyia no va requerir "fefaentment" el 2010 a clients morosos de Madrid el pagament de factures abans de tallar-los la llum

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Suprem ha ratificat una multa d'un milió d'euros a Gas Natural per no requerir "fefaentment" el pagament de factures a clients morosos entre l'1 de maig i l'1 de setembre del 2010. La sentència considera a més que no es va informar els afectats correctament sobre el moment a partir de qual se'ls anava a tallar el subministrament, tal com estableix la normativa.

La Sala Contenciosa Administrativa rebutja el recurs de la companyia contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, que ratificava la multa imposada per la Conselleria d'Economia i Hisenda de la Comunitat de Madrid el gener del 2012.

Per tallar el subministrament a un client, aquest ha d'haver sigut morós durant almenys dos mesos després que se li hagi requerit el pagament, segons la regulació del moment; aquesta comunicació ha de ser "fefaent" i ha d'existir constància que s'ha rebut. A més, cal incloure-hi la data a partir de la qual es tallarà el subministrament.

CANVI DE SISTEMÀTICA

Fonts de Gas Natural asseguren que, malgrat que el requeriment es realitzava per correu certificat, en el moment en què es va presentar la denúncia no es va poder demostrar. En tot cas, a partir d'aquesta queixa la companyia va sistematitzar el model i ara és demostrable que ha requerit formalment el pagament al client morós per correu certificat i amb avís de rebuda. 

En aquest cas, assenyala el Suprem, "no consta que s'hagi requerit fefaentment de pagament als clients" deutors, "ni que es notifiqués també fefaentment el tall de subministrament en els casos en què no se'ls localitza". Tampoc consta que se'ls informés de la data a partir de la qual se'ls tallaria el subministrament.

Notícies relacionades

El que hauria d'haver fet Gas Natural és "informar de la data exacta a partir de la qual procediria a tallar el subministrament, i no assenyalar un termini indefinit".

L'alt tribunal recorda a més que s'ha imposat una sanció en el tram baix de les possibles, que per fets com aquests poden arribar als sis milions d'euros.