INICI DE LES DECLARACIONS

L'excúpula de la CNMV, a l'Audiència Nacional pel 'cas Bankia'

Fernando Restoy i Julio Segura declaren davant el jutge Andreu en qualitat d'investigats per la sortida a borsa de l'entitat

jgblanco37654529 madrid 13 03 2017 economia el exvicepresidente de la cnmv fe170313090549

jgblanco37654529 madrid 13 03 2017 economia el exvicepresidente de la cnmv fe170313090549 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts

L'exvicepresident de la CNMV Fernando Restoy ha arribat aquest dilluns a les 8.37 a l'Audiència Nacional per declarar com a investigat -el que abans es coneixia com a imputat- davant el jutge Fernando Andreu, que investiga la sortida a borsa de Bankia, el juliol del 2011. Ha sigut el primer a arribar a una jornada judicial en què també declararà com a investigat el que va ser president del supervisor borsari Julio Segura, que va estar al capdavant de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) entre el novembre del 2007 i l'octubre del 2012.

Restoy va ocupar la vicepresidència des de l'octubre del 2008 fins al mateix mes del 2012, quan Elvira Rodríguez i Lourdes Centeno van assumir la presidència i la vicepresidència de l'organisme. Dimarts compareixeran els inspectors Pedro Comín i Pedro González, i dimecres, els exdirectors de Supervisió Mariano Herrera i Jerónimo Martínez Tello; dijous serà el torn de l'exsubgovernador Julio Ariztegui i de l'exgovernador Miguel Ángel Fernández Ordóñez.

El jutge instructor cita els responsables de les dues entitats en el moment de la constitució de BFA-Bankia i la seva posterior sortida a borsa després que l'11 d'octubre els fossin remesos uns correus en què l'equip d'inspecció del BdE advertia reiteradament "de la inviabilitat del grup i que la solució de sortida a borsa no havia de ser aprovada, ja que suposava un greu perjudici per als accionistes, els preferentistes i els contribuents (estimat en uns 15.000 milions d'euros)".

PROCÉS

El jutge instructor del 'cas Bankia' va rebutjar en diverses ocasions citar els responsables de l'organisme supervisor i regulador. La primera vegada va ser l'1 de juliol del 2016, quan l'acusació popular Confederació Intersindical de Crèdit (CIC) va sol·licitar per primera vegada cridar a declarar els màxims responsables del Banc d'Espanya i la CNMV per l'operació borsària.

L'última va ser el 28 de novembre de l'any passat, encara que la Secció Tercera de la Sala Penal de l'Audiència Nacional va donar per bona la tesi dels recurrents sobre el fet que la direcció del Banc d'Espanya va tenir "notícies directes i fefaents" de la inviabilitat del grup i de la "idoneïtat de la seva sortida a borsa en la modalitat de doble banc consta indiciàriament acreditat en les diligències", que es va conèixer a través de la testifical de Casaus, el 5 de setembre passat, que el tribunal va qualificar de "contundent".

Ara el magistrat de l'Audiència Nacional crida aquestes persones com a investigats "complint el que ha ordenat la Superioritat", en referència a la interlocutòria dictada el 13 de febrer per la Sala per citar a declarar els llavors responsables del Banc d'Espanya i la CNMV. En aquesta interlocutòria amb data del 13 de febrer, els magistrats de la Sala, Antonio Díaz Delgado, Clara Eugenia Bayarri i Ana María Rubio, van demanar la imputació d'aquestes persones a l'admetre parcialment el recurs de la CIC contra l'última interlocutòria del jutge Andreu en què va rebutjar la pràctica d'unes diligències sol·licitades.

INSISTÈNCIA DE LA CIC

L'acusació popular ha insistit en diverses ocasions en la imputació de l'antiga cúpula del Banc d'Espanya per la sortida a borsa de l'entitat nacionalitzada, si bé l'instructor sempre s'ha negat a citar-los.

Davant això, la Secció Tercera ha analitzat la testifical i els correus electrònics aportats en la causa de l'inspector del BdE José Antonio Casaus i qualifica de "raonable" i "raonada" la pretensió de la CIC sobre la base de l'existència en aquest procediment d'indicis "múltiples, bastants i concurrents de criminalitat respecte dels responsables del Banc d'Espanya i la CNMV pel que fa a garants i indicatius de la corresponsabilitat de tots dos en els fets investigats".

No obstant, la Sala va rebutjar altres peticions de la CIC, com la sol·licitud que s'oficiï el Banc d'Espanya perquè aporti tots els correus electrònics. Per un altre costat, els jutges creuen que la fase actual de la instrucció, tal com sostenen els recurrents, no és el moment processal per circumscriure l'àmbit del procediment a una determinada qualificació jurídica dels fets (possible estafa d'inversors de l'article 182 bis del Codi Penal), com ha fet l'instructor, sinó que no s'ha de verificar fins al final de la investigació.

CITACIONS

Andreu també crida en qualitat d'investigats, i d'acord amb la interlocutòria de la Sala, l'exdirector general de Supervisió Mariano Herrera García-Canturri; l'exdirector adjunt general de Supervisió Pedro Comín; l'exdirector general del Departament d'Inspecció IV Pedro González -aquests tres van dimitir dels seus càrrecs el 13 de febrer al conèixer la decisió de la Sala perquè "no afecti el desenvolupament de les funcions de supervisió del Banc d'Espanya"-. També l'exdirector general de Supervisió Jerónimo Martínez Tello i l'exgovernador de BdE Francisco Javier Aríztegui Yáñez.

Notícies relacionades

Les declaracions tindran lloc entre el 13 i el 16 de març, a partir de les 09.00. Els primers a comparèixer, el dia 13 de març, seran Restoy i Segura, a qui seguiran Comín i González l'endemà.

El 15 de març serà el torn d'Herrera García-Canturri i Martínez Tello, mentre que Aríztegui Yáñez i Fernández Ordóñez tancaran el torn de declaracions el dia 16.