L'excúpula de la CNMV defensa que "va extremar les precaucions" amb Bankia

Segura i Restoy llancen pilotes fora i al·leguen que van fer tot el que estava a les seves mans

jgblanco37654529 madrid 13 03 2017 economia el exvicepresidente de la cnmv fe170313090549

jgblanco37654529 madrid 13 03 2017 economia el exvicepresidente de la cnmv fe170313090549 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

Julio Segura i Fernando Restoy, expresident i exvicepresident de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), han defensat aquest dilluns a l'Audiència Nacional que la institució va fer tot el que podia i el que havia de fer dintre de les seves competències durant la sortida a borsa de Bankia el 2011. "La CNMV no autoritza la sortida a borsa. Aprova el fullet", ha al·legat Segura abans de defensar, com Restoy, que en aquest document públic, que conté la informació de l'operació que es facilita als inversors perquè decideixin si invertir o no, "tot estava contemplat, tots els riscos", segons fonts presents a la sala.

Els dos imputats pel cas Bankia, segons les fonts, s'han dedicat a "tirar pilotes fora" i la seva declaració ha sigut "previsible, sense grans revelacions". Així, han sostingut que la funció de control de la CNMV pel que fa als comptes del banc era "gairebé formal": havia d'assegurar-se que aquestes existien i estaven auditades. La responsabilitat de controlar aquests comptes, han afegit, era dels auditors (Deloitte) i del Banc d'Espanya, i el supervisor dels mercats va confiar en ells i en els informes experts de les empreses AFI BDO.

Els ex alts càrrecs del regulador també han defensat que "no tenien per què dubtar" que Bankia tingués 6.900 milions d'euros de provisions per afrontar pèrdues, com li van dir el Banc d'Espanya i els auditors, però posteriorment van posar en dubte els inspectors del supervisor que han exercit de pèrits del jutge d'instrucció del cas Bankia. ¿Com va ser possible llavors que pocs mesos després de la sortida a borsa el banc hagués de ser nacionalitzat? Restoy, que després de deixar la CNMV va ser subgovernador de la institució financera, ha al·legat que "que hi fóssim aquestes provisions no significa que fossin suficients, entre altres coses pel deteriorament de l'economia".

PREGUNTES SENSE RESPONDRE

Segura i Restoy han defensat que la CNMV va ser "més exigent del normal" amb la sortida a borsa de Bankia i que es "van extremar les precaucions". En aquest sentit, han recordat que el 40% dels inversors que van entrar en l'operació eren professionals i que hi va haver més de 100 d'aquests inversors institucionals. També han assegurat que no van tenir coneixement que l'inspector en cap de Bankia, José Antonio Casaus, havia advertit els seus superiors al Banc d'Espanya.  

Notícies relacionades

Tots dos han fet aquestes declaracions davant el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 4, Fernando Andreu, que en un principi va rebutjar la petició de la Confederació Intersindical de Caixes (CIC) de cridar com a imputats els màxims responsables del Banc d'Espanya i la CNMV durant la sortida a borsa del banc. Posteriorment, fa just un mes, la Secció Tercera Penal de l'Audiència Nacional va obligar el magistrat el va obligar a rectificar la seva decisió i a investigar Segura, Restoy i els ex alts càrrecs del Banc d'Espanya Miguel Ángel Fernández Ordóñez (exgovernador), Javier Aríztegui (exsubgovernador), Pedro Comín, Mariano Herrera García-Cantauri, Pedro González i Jerónimo Martínez Tello.

Els superiors d'Andreu, així, van entendre que hi havia indicis "múltiples, bastants i concurrents de criminalitat respecte dels responsables del Banc d'Espanya i la CNMV quant a garants i indicatius de la corresponsabilitat de tots dos en els fets investigats". La clau va ser la declaració com a testimoni de José Antonio Casaus, llavors cap d'inspecció del grup BFA-Bankia, al seu superior, Pedro Comín, a qui va advertir en almenys quatre ocasions a l'abril i maig del 2011 que el grup presidit per Rodrigo Rato era inviable