DECISIONS DE POLÍTICA MONETÀRIA

¿Què s'espera avui del Banc Central Europeu?

Els mercats descarten que el BCE endureixi aquest dijous els tipus d'interès i auguren estabilitat durant tot el 2017

Mario Draghi podria revisar a l'alça les seves previsions de creixement i inflació

Mario Draghi, durant la conferència de premsa a la seu del BCE a Frankfurt.

Mario Draghi, durant la conferència de premsa a la seu del BCE a Frankfurt. / REUTERS / RALPH ORLOWSKI

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La majoria dels analistes financers preveuen que el Banc Central Europeu, en la seva reunió d'aquest dijous, mantindrà intacte el rumb de la seva política monetàriapolítica monetària malgrat que la inflació de l'eurozona va arribar al 2% al febrer, la seva taxa més alta en quatre anys que l'ha fet coincidir amb l'objectiu (del 2%) que persegueix el BCE. 

Segons la impressió dels analistes consultats, en la reunió del març el BCE mantindrà el preu del diner en el seu mínim històric del 0,0%; conservarà el tipus d'interès negatiu del 0,4% per als dipòsits i tirarà endavant amb el ritme anunciat de compres d'actiuscompres d'actius (80.000 milions d'euros al març i 60.000 milions al mes a partir de l'abril fins a finals del 2017). A més, podria revisar lleugerament a l'alça les seves previsions de creixement i inflació per a la zona euro.

TÍMIDS SENYALS

Com a màxim, com a únic senyal d'una incipient normalització de la política monetària, s'admet que el BCE pugui anunciar aquest dijous que no farà noves operacions de liquiditat (TLTRO) després de l'última, prevista per a aquest mes, segons el pronòstic dels analistes de Bankia. A més, els analistes de Bank of America aconsellen estar atents al discurs que pronunciï el president del BCE, Mario Draghi, a la roda de premsa posterior a la reunió del banc central, ja que podria eliminar el seu habitual compromís de rebaixar encara més els tipus d'interès si fos necessari. 

Mentre s'espera que el BCE mantingui la seva política monetària sense canvis, els analistes també coincideixen a assenyalar que molt probablement la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) sí que apujarà els tipus al març (decisió a què s'atorga una probabilitat del 90%).

REVISIÓ A L'ALÇA DE LES PREVISIONS

De la reunió d'aquest dijous del BCE també s'espera que Draghi revisi lleugerament a l'alça les seves previsions de creixement i inflació per a la zona euro. Així, podria elevar una dècima tant la seva previsió de creixement per a aquest any (de l'1,7% a l'1,8%) com la seva estimació d'inflació (de l'1,3% a l'1,4%), segons s'atreveix a pronosticar el banc japonès d'inversió Nomura.

Malgrat que la inflació va arribar al 2% al febrer, "Draghi ha sigut molt clar sobre que el BCE vol tenir més evidències que l'objectiu d'inflació serà aconseguit abans de començar a normalitzar la política monetària", expliquen els analistes de Nomura. A Bankia s'anticipa que la inflació pot haver tocat sostre aquest any al febrer i que es mourà en un rang entre l'1,7% i el 2% fins a l'estiu. L'important és com evolucioni l'anomenada inflació subjacent (que no té en compte els preus més volàtils d'aliments no elaborats i energia). En aquest sentit, Nomura anticipa taxes de l'1,2%, l'1,5% i l'1,7% per a l'inflació subjacent de la zona euro el 2017, el 2018 i el 2019.

A L'ESPERA DEL SETEMBRE

"Draghi farà ús del temps comprat al desembre, quan va anunciar una pròrroga del QE (compra d'actius) fins a finals de desembre del 2017", expliquen a Bank of America com a argument per arribar a la conclusió que no s'esperen canvis en la reunió d'aquest dijous. "L'actual treva entre falcons i coloms es reflectirà en un to suau de Draghi, sense cap decisió", afegeixen els analistes de BoA, si bé adverteixen que "després de l'estiu, el debat sobre el futur del QE serà inevitable".

Notícies relacionades

“El BCE rebutjarà les fantasies d'un 'tapering' per ara malgrat la pujada de la inflació i de la previsible revisió a l'alça de de la seva previsió”, coincideixen a assenyalar els experts del banc suís Julius Baer. 'Tapering' és el terme que utilitzen els experts per fer referència al procés de normalització de la política monetària després d'anys de mesures acomodatícies per fer front a la recessió i la crisi financera.

Segons el calendari amb què treballa Nomura, els primers senyals d'una normalització es podrien produir a la reunió del setembre, en què Draghi ja podria presentar el final del progama de compra d'actius el 2018, de manera que els primers canvis en els tipus d'interès es podrien produir en la segona meitat de l'any que ve, començant per una lleugera pujada del tipus negatiu del 0,40% que el BCE aplica ara als dipòsits de les entitats financeres.