La d'aquest divendres, dissabte i dilluns

Els estibadors desconvoquen tres jornades de vaga més als ports

Després que el Govern endarrerís una setmana el pas de la reforma del sector pel Congrés, però encara mantenen quatre dies d'aturades

3
Es llegeix en minuts

Els sindicats d'estibadors han desconvocat tres dies de vagues més que tenen programades als ports en contra de la reforma del sector que impulsa el Govern mitjançant un decret llei, els corresponents a aquest divendres, dia 10, i dilluns i dimecres de la setmana que ve, els dies 13 i 15 de març. Així ho va anunciar Antolín Goya, dirigent de Coordinadora de Treballadors del Mar, principal sindicat d'estibadors, al final de la reunió que van mantenir aquest dimecres amb la patronal Anesco sota la mediació del president del CES, Marcos Peña.

Els sindicats aixequen així les mobilitzacions que estaven previstes per als dies previs al debat i votació al Congrés del reial decret llei de la reforma, examen parlamentari actualment programat per al dijous 16 després que l'Executiu decidís endarrerir-lo una setmana. No obstant, els estibadors se segueixen guardant la carta de la mobilització en cas que la negociació oberta no fructifiqui o la reforma s'aprovi sense consens. Així, mantenen encara convocats quatre dies de vagues als ports, els previstos per als dies 17, 20, 22 i 24, en què els estibadors estan cridats a parar totes les hores senars.

Es tracta de la tercera ocasió en què els sindicats del gremi (Coordinadora, CCOO, UGT, CIG i USO) suspenen part de les vagues que han anat convocat des que a començaments del mes de febrer el Govern va anunciar la seva intenció de reformar el sector de l'estiba per liberalitzar-lo, que compleixi amb la normativa europea i evitar a Espanya una sanció de la UE.

EMPRESA I ESTIBADORS INSTEN DE LA SERNA

Antolín Goya va indicar que la nova desconvocatòria constitueix un "exercici de responsabilitat més" dels estibadors, i insten el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, a asseure's a negociar amb empreses i estibadors la reforma del sector.

Aquest és l'únic punt d'acord aconseguit entre empreses i treballadors, ja que la patronal Anesco també va reclamar la presència del Govern a la taula de negociació després de la reunió. "No hi ha hagut negociació per la seva part, ha imposat un decret i té totes les parts negociant, ara li toca també a ell asseure's i fer aquest exercici de responsabilitat que demana", va declarar el dirigent de Coordinadora en relació amb De la Serna. "Si Foment vol, això se soluciona ràpid", va assegurar.

Els estibadors veuen necessària la presència del Govern en la negociació, al considerar que la garantia de l'ocupació del sector després de la reforma que reivindiquen només s'assegura si s'inclou en el text del reial decret del Govern. Per contra, en aquest punt, el Govern sempre ha defensat que la Comissió Europea no permet incloure aquest tipus de mesures en la reforma legal, i per això emplaça empreses i sindicats a dirimir-les en l'àmbit de la negociació col·lectiva.

"Hem de garantir la continuïtat de l'ocupació i l'únic instrument que tenim per fer-ho és el reial decret, i el Govern ho pot fer, perquè no contradiu la UE", assegura Goya. "La solució no passa pel conveni col·lectiu, el conveni n'és una part més, però l'essència és el reial decret", va insistir.

OCUPACIÓ A CANVI DE MÉS PRODUCTIVITAT

Notícies relacionades

Malgrat tot això, els sindicats d'estibadors van mostrar la seva disposició a seguir negociant la setmana que ve amb la patronal Anesco, que a la reunió d'aquest dimecres va presentar un document de "propostes per al manteniment de l'ocupació en l'estiba". En aquest document, les empreses manifesten la seva intenció de "facilitar" la continuïtat de l'ocupació actual fixa, bé a través dels nous centres portuaris d'ocupació (les ETT en què es convertiran les actuals Sagep) o en les empreses d'estiba.

No obstant, vinculen aquest compromís a "negociar un conveni col·lectiu en què es garanteixi de manera real i efectiva una millora en la productivitat respecte a la situació actual". Els estibadors consideren "positiu" el document d'Anesco, però insisteixen que ni el document ni la patronal "poden garantir al 100%" que les empreses del sector mantinguin els actuals llocs de treball. D'aquí ve la insistència que el Govern s'assegui a negociar i s'inclogui en el text legal de la reforma.