EVOLUCIÓ DELS INDICADORS

El BCE manté els tipus d'interès en el 0%

Les mesures de política monetària seguiran sense canvis fins a detectar un "ajust contingut" de la inflació

Draghi preveu un creixement de l'1,8% aquest any amb una inflació de l'1,7%

Mario Draghi, durant la conferència de premsa a la seu del BCE a Frankfurt.

Mario Draghi, durant la conferència de premsa a la seu del BCE a Frankfurt. / REUTERS / RALPH ORLOWSKI

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) celebrat aquest dijous ha decidit mantenir els tipus d'interès de la zona euro en el 0%, després de rebaixar-los el març del 2016 des del 0,05% en què estaven. Segons va informar el BCE en un comunicat, el tipus d'interès aplicable a la facilitat marginal de crèdit es queda en el 0,25%. A més, el tipus d'interès aplicable a la facilitat de dipòsit continua en negatiu i se situa en el -0,4%.

"El Consell de Govern segueix esperant que els tipus d'interès oficials del BCE es mantinguin en els nivells actuals, o en nivells inferiors, durant un període prolongat que superarà l'horitzó de les seves compres netes d'actius", explica el BCE.

En relació amb les mesures de política monetària no convencionals, el Consell de Govern confirma que mantindrà les compres del seu programa de compres d'actius en el seu nivell actual de 80.000 milions euros mensuals fins al final de març del 2017 i que, a partir de l'abril del 2017, les compres netes continuaran a un ritme mensual de 60.000 milions d'euros fins al final de desembre del 2017, "o fins a una data posterior si fos necessari i, en tot cas, fins que el Consell de Govern observi un ajust sostingut de la via d'inflació que sigui compatible amb el seu objectiu d'inflació". A més, les compres netes es portaran a terme paral·lelament a la reinversió del principal dels valors adquirits en el marc d'aquest programa que vagin vencent.

La institució sosté que, si les perspectives fossin menys favorables, o si les condicions financeres fossin incompatibles amb el progrés de l'ajust sostingut de la via d'inflació, el Consell de Govern preveu ampliar el volum o la durada d'aquest programa.

INFLACIÓ

El BCE ha revisat "significativament a l'alça" la seva previsió d'inflació per al 2017, fins a l'1,7% des de l'1,3% anticipat al desembre, mentre que el pronòstic per al 2018 ha sigut incrementat "lleugerament" en la previsió de l'any que ve, fins a l'1,6% des de l'1,5%. De cara a l'any 2019, el BCE ha decidit mantenir sense canvis la seva previsió d'inflació en una taxa de l'1,7%.

MÉS OPTIMISME 

Pel que fa a l'evolució de l'economia, el BCE s'ha mostrat més optimista al millorar una dècima les seves previsions de desembre tant per al 2017 com per al 2018, que han passat a situar-se en l'1,8% i l'1,7%, respectivament, mentre que ha mantingut sense canvis el seu pronòstic per a 2019 en l'1,6%.

"Les nostres mesures de política monetària segueixen preservant les condicions de finançament molt favorables i necessàries per arribar al nostre objectiu d'inflació", va declarar Draghi en roda de premsa, subratllant que la institució segueix a punt per "incrementar les seves compres d'actius en termes de volum i durada" si les perspectives passessin a ser menys favorables.

PREVISIÓ

La majoria dels analistes financers preveien que el Banc Central Europeu, en la seva reunió d'aquest dijous, mantindria intacte el rumb de la seva política monetària malgrat que la inflació de l'eurozona va arribar al 2% al febrer, la seva taxa més alta en quatre anys que l'ha fet coincidir amb l'objectiu (del 2%) que persegueix el BCE. 

Mentre s'esperava que el BCE mantingués la seva política monetària sense canvis, els analistes també coincideixen a assenyalar que molt probablement la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) sí que apujarà els tipus al març (cosa que se li atorga una probabilitat del 90%).

ANALISTES

Notícies relacionades

A Bankia s'anticipa que la inflació podria haver tocat sostre aquest any al febrer i que es mourà en un rang entre l'1,7% i el 2% fins a l'estiu. L'important és com evolucioni l'anomenada inflació subjacent (que no té en compte els preus més volàtils d'aliments no elaborats i energia). En aquest sentit el banc Nomura anticipa taxes de l'1,2%, l'1,5% i l'1,7% per a l'inflació subjacent de la zona euro el 2017, el 2018 i el 2019.

Segons el calendari que utilitza Nomura, els primers senyals d'una normalització podrien produir-se en la reunió de setembre en què Draghi ja podria presentar el final del progamma de compra d'actius el 2018 de manera que els primers canvis en els tipus d'interès podrien produir-se en la segona meitat de l'any que ve, començant per una lleugera pujada del tipus negatiu del 0,40% que el BCE aplica ara als dipòsits de les entitats financeres.