La igualtat crearia 10,5 milions de contractes a la UE

El PIB creixeria fins al 10% addicional fins al 2050 a l'erradicar les desigualtats

Un estudi europeu destaca l'impacte econòmic positiu d'incloure les dones

mujer-trabajadora

mujer-trabajadora / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
SÍLVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

Els factors que contribueixen a mantenir les desigualtats entre homes i dones són nombrosos: una elecció educativa segregada, una participació més baixa en el mercat laboral, llocs de treball molt més precaris, més mal pagats i una divisió desigual en les feines domèstiques. Augmentar la igualtat repercutiria, no obstant, positivament en l'economia de la Unió Europea, segons un nou estudi de l'Institut Europeu d'Igualtat de Gènere (EIGE): permetria crear 10,5 milions de llocs de treball addicionals per al 2050 -el 70% d'ells ocupats per dones- i augmentaria el PIB europeu entre el 4% i 10%.

L'anàlisi, un estudi basat en un model economètric elaborat amb motiu del Dia Internacional de la Dona i encarregat per la presidència de la Unió Europea, examina factors com l'educació, el mercat laboral, els salaris o la fertilitat. En matèria d'ocupació, per exemple, suggereix que si els estats membres fessin una accelerada i impulsessin mesures de foment de la igualtat -eliminar estereotips a l'hora d'escollir estudis i animar les noies a embarcar-se en carreres com les enginyeries- es traduiria en un increment de la taxa d'ocupació d'entre el 0,3 i 0,8 punts per al 2030 i d'entre el 2,1 i el 3,5 per al 2050, en funció de si hi ha una ràpida o lenta millora.

Això significa que la taxa d'ocupació es podria situar en una forquilla d'entre el 76 i el 80%, molt per sobre del 64,9% registrat per la UE el 2014 (del 56% a Espanya) i del 65,5% rècord del 2016.

«Si més dones se sumen al mercat laboral i/o s'incorporen a estudis amb bones perspectives laborals en ciències, tecnologies, enginyeria o matemàtiques -actualment el 75% dels estudiants en aquestes carreres són nois- és probable que trobin feina i facin una contribució substancial a l'economia», assenyala l'informe, que xifra en 10,5 milions de llocs de treball addicionals els que es podrien generar si s'adoptessin mesures ràpides per impulsar una reducció de la bretxa de gènere.

D'aquests, calculen que 7,6 milions podrien correspondre a dones, i els 2,9 milions restants a homes. És a dir, el 70% dels llocs de treball nous estarien ocupats per dones, un pas positiu, subratllen, per reduir la pobresa que és un dels objectius de l'estratègia europa 2020. En el cas que l'avanç fos més limitat la creació de llocs de treball addicionals se situaria entorn dels 6,2 milions, 4,5 milions corresponents a dones i 1,8 a homes.

EL PIB PUJARÀ 

De rebot tota l'economia se'n veurà beneficiada, cosa que significa que el producte interior brut (PIB) podria créixer entre el 6,1% i el 9,6% addicional per al 2050 (el 2% per al 2030). L'impacte varia notablement d'un país a l'altre, en funció dels nivells de desigualtat existents en l'actualitat, però en línies generals podrien veure millorat el seu creixement entre el 4% i més del 10%.

El principal impacte es veuria als països que han donat fins ara poca prioritat a la igualtat de gènere, ja que tenen més marge de millora. És el cas de Portugal, Itàlia, Grècia, Bèlgica i molts estats de l'est d'Europa. Espanya se situa entre els països amb marge moderat de millora. Mentre que els països on ja hi ha més igualtat entre homes i dones, com Holanda, el Regne Unit, Irlanda, Dinamarca, Suècia o Finlàndia, l'impacte seria menys visible.

Notícies relacionades

L'impacte de la igualtat també repercutirà en la competitivitat i fins i tot en el desafiament que suposa l'envelliment de la població. Segons l'informe, les exportacions podrien créixer entre l'1,6% i el 2,3% i les importacions caure entre el 0,4% i el 0,7% per al 2050, fet que podria ajudar a mantenir la Unió Europea com un dels motors comercials clau a nivell internacional. I el mateix podria passar amb la fertilitat que segons els autors de l'informe podria augmentar.

«Si augmenta la fertilitat per al 2015, això podria suposar entre 1,3 i 2,6 milions de persones més en el mercat laboral», assenyala l'informe, que destaca també que el 39% de les dones -enfront del 4% dels homes- asseguren que la principal raó de no buscar una feina és cuidar els fills o adults que no es poden valer per si mateixos.