MERCAT LABORAL

L'automòbil, un filó per a la recol·locació

El temps per recol·locar un titulat amb FP és de 3,5 mesos, segons l'empresa especialitzada MOA BPI Group

1
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / BARCELONA

La indústria i, especialment, les fàbriques d’automòbils i de components per al sector, s’han convertit en un filó per recol·locar treballadors afectats per tancaments o reduccions de plantilla. El 58% dels treballadors que es van quedar sense feina el 2016 es van tornar a col·locar en la indústria, segons l’informe d’aquell any de l’empresa especialitzada MOA BPI Group.

El sector de l’automòbil acapara el 39% de tots els recol·locats en la indústria, seguit per l’aeronàutica, amb el 16%. Després de la indústria, els sectors que van absorbir més treballadors acomiadats van ser la banca i les assegurances (10%), les empreses tecnològiques (9%) i els serveis a les empreses (8%).

Els encàrrecs rebuts per MOA BPI Group d’empreses com Delphi, Ercros i Valeo van ajudar la companyia a augmentar el seu volum d’activitat, tant en l’àrea de reindustrialització com en la de recol·locació, en què va ajudar 1.700 treballadors abuscar una altra feina.

PERFILS MÉS DEMANATS

L’empenta de la indústria i d’altres sectors ha tingut un efecte directe en la reducció del temps mitjà invertit a trobar una feina alternativa, que és d’una mitjana de 5,1 mesos. Aquest termini baixa fins als 3,5 mesos per als titulats amb una FP. Els perfils més demanats són els d’electromecànica i metal·lúrgics (en la indústria) i els comercials.

Notícies relacionades

El director general per a Espanya i Portugal de MOA BPI Group, Juan José Berbel, destaca el 15% d’augment d’activitat de la firma en recol·locació, «en un context en què els afectats pels ERO han baixat un 16%». Un altre indicador de l’empenta de la indústria en la recol·locació és, segons Berbel, que un 55% dels contractes inicials siguin indefinits i que en un 57% dels casos, els recol·locats cobren el mateix o més que en la seva feina anterior. L’informe de la firma també detecta un increment de l’edat mitjana dels afectats per reestructuracions, que ha pujat de 40 a 50 anys a acausa, segons Berbel, del fe que moltes companyies ja havien reduït les seves plantilles en les franges d’edat més joves.

Entre els sectors que demanaran més els serveis de recol·locació durant aquest any hi ha la banca, segons les previsions de Berbel per l’efecte de la digitalització. A. F.