EVOLUCIÓ DELS INDICADORS

L'economia va créixer el 3,2% el 2016 per l'augment de les exportacions

El PIB va augmentar el 0,7% entre l'octubre i el desembre de l'any passat

pib cas

pib cas

3
Es llegeix en minuts

L'economia va créixer a bon ritme el 2016, segons els indicadors macroeconòmics. La millora de la demanda externa, concretament per l'increment més gran de les exportacions, va mantenir el creixement de l'economia en el quart trimestre del 2016, any que va tancar amb una alça del 3,2% del PIB, tal com ha confirmat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Segons les dades desagregades de la Comptabilitat Nacional Trimestral, l'economia va créixer el 0,7% en taxa trimestral entre l'octubre i el desembre del 2016, i va mantenir el ritme de creixement del tercer trimestre de l'any passat, que ja es va situar una dècima per sota de la taxa comptabilitzada en els tres trimestres anteriors.

Al tancament de l'any, el PIB a preus corrents es va situar en 1.113.851 milions d'euros, el 3,6% superior al registrat al tancament del 2015. 

La contribució de la demanda interna al creixement anual del PIB registrada en el quart trimestre del 2016 va ser de 2,2 punts, tres dècimes inferior a la del tercer trimestre (2,5 punts). Pel que fa a l'evolució de l'ocupació, en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, es va registrar una variació trimestral del 0,4%, quatre dècimes inferior a la registrada en el trimestre anterior.

En termes anuals, l'ocupació va augmentar a un ritme del 2,7%, taxa dues dècimes inferior a la del tercer trimestre, xifra que suposa un increment d'aproximadament 463.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any.

Per sectors, l'ocupació de la indústria va accelerar el seu ritme de creixement de l'1,8% al 2,7%, mentre que es desaccelera quatre dècimes en els serveis, fins al 2,7%. Per la seva part, l'agricultura i la construcció mantenen el seu ritme de creixement, amb unes variacions anuals del 2,8% i el 2,9%, respectivament.

DEMANDA INTERNA I EXTERIOR

Estadística assenyala que els dos principals components de la demanda espanyola, despesa en consum final i inversió en capital fix, van presentar en el quart trimestre del 2016 una variació anual menor que la registrada en el tercer.

En els dos casos la taxa registrada va ser del 2,2%, mentre que la del trimestre precedent va ser del 2,4% i del 2,6%, respectivament. La despesa en consum final de les llars experimenta un creixement anual del 3%, taxa similar a la registrada en el tercer trimestre.

La despesa en consum final de les administracions públiques va presentar una variació anual del 0,0%, vuit dècimes inferior a la del trimestre precedent. A més, la formació bruta de capital fix va registrar un creixement del 2,2%, xifra que suposa un descens de quatre dècimes respecte al trimestre anterior.

Pel que fa a la inversió en construcció, va augmentar en tres dècimes la seva taxa anual de l'1,6% a l'1,9% com a conseqüència del comportament agregat de la inversió en vivenda i de la inversió en enginyeria civil i altres construccions. Respecte a l'evolució de la demanda exterior, les exportacions de béns i serveis van accelerar el seu ritme de creixement, del 2,9% al 4,4%. A més, la despesa de no residents en el territori econòmic va accelerar en 1 punt el seu creixement aquest trimestre i va passar del 8,3% al 9,3%. Per la seva part, les importacions de béns i serveis van augmentar 1,3 punts el seu creixement, de l'1% al 2,3%.

RENDES

Notícies relacionades

La informació de l'INE també recull informació sobre la distribució primària de les rendes. Així, el quart trimestre del 2016 la remuneració dels assalariats va disminuir del 3,1% al 2,9% la seva taxa anual.

Aquest resultat, explica Estadística, és conseqüència tant del comportament del nombre d'assalariats (que presenta una taxa del 2,9%, davant el 3,1% del trimestre anterior) com de l'evolució de la remuneració mitjana per assalariat (que registra una taxa del 0,1%, davant el 0,0% del tercer trimestre). D'aquesta manera, el cost laboral per unitat de producte va baixar un 0,2%.