PER FETS DEL 2009 AL 2011

Petició de 16 anys de presó per a cadascun dels sis fills de Ruiz Mateos pel 'cas Nueva Rumasa'

El fiscal els acusa d'una estafa piramidal per la captació d'inversions amb interessos pactats que no van ser retribuïts

La Fiscalia Anticorrupció reclama 16 anys de presó per a sis fills pel cas Nueva Rumasa. / periodico

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat aquest dimarts una pena de 16 anys de presó per a cadascun dels sis dels fills de l'empresari de Jerez José María Ruiz Mateos, que va morir el juny del 2015, per la presumpta estafa piramidal de Nueva Rumasa. Les 13 emissions successives de préstecs al grup empresarial van captar més de 337 milions d'euros a un total de 4.100 inversors, dels quals 289 milions es van deure després de declarar-se el grup en concurs de creditors.

Segons l'escrit d'acusació, entre el 2009 i el 2011, els acusats, juntament amb el desaparegut patriarca José María Ruiz-Mateos Jiménez de Tejada, van idear un sistema de finançament del Grupo Nueva Rumasa de naturalesa piramidal. Aquest consistia a captar fons del públic sota la forma de préstecs retribuïts amb alts interessos, i la devolució es garantia mitjançant pagarés i altres efectes emesos i avalats per societats del grup.

En concret, l'acusació descriu delictes d'estafa, blanqueig de capitals i aixecament de béns contra els germans Álvaro, Zoilo, José María, Pablo, Francisco Javier i Alfonso Ruiz Mateos Rivero, així com els membres de la família Zoilo Pazos Jiménez i Alfonso Barón Rivero. Així mateix, l'acusació comprèn l'actuació d'altres treballadors i col·laboradors del Grupo Nueva Rumasa, entre els quals hi ha Manuel Sánchez Marín, amb despatx professional a Madrid, i José Ramón Romero López, Rufino Romero de la Rosa i Ricardo Álvarez Castaño, aquests últims membres destacats de l'organització a la localitat de Jerez de la Frontera.

ELS FETS

Els fets es remunten fonamentalment als anys 2009 a 2011, durant els quals els acusats van idear un sistema de finançament del Grupo Nueva Rumasa de naturalesa piramidal consistent a captar fons del públic sota la forma de préstecs retribuïts amb alts interessos. La devolució es garantia mitjançant pagarés i altres efectes emesos i avalats per societats del grup. Aquestes inversions es publicitaven als mitjans de comunicació amb un gran desplegament d'informació visual, ocultant sempre als inversors la verdadera situació econòmica de tot el grup empresarial, que ja era incapaç de fer front al compliment regular de les seves obligacions. En realitat, la majoria dels fons captats del públic a tot el territori estatal van ser redirigits a una caixa única en una sucursal del banc Etcheverría a Madrid de la qual els acusats disposaven en funció de les necessitats del hòlding empresarial, incloses les quantiosos despeses d'índole personal del clan familiar.

EMISSIONS SUCCESSIVES

Notícies relacionades

S'estima que mitjançant 13 emissions successives els acusats van captar més de 337 milions d'euros a més de 4.100 persones, dels quals van deixar sense tornar 289 milions, havent sigut declarades en concurs de creditors tant les societats emissores de pagarés com les avalistes. Es desconeix el destí últim de, almenys, 82 milions d'euros que els acusats van retirar en efectiu dels comptes bancaris.

L'acusació també es dirigeix per un delicte d'aixecament de béns contra els germans Ruiz-Mateos, Ángel de Cabo Sanz i els col·laboradors d'aquest, Fernando Juan Lavernia Sanchís i Iván Manuel Losada Castell, per la venda de les societats del Grupo Nueva Rumasa a l'entorn societari d'aquests acusats que va tenir lloc amb posterioritat a les emissions amb l'objectiu de controlar els concursos de creditors de les societats emissores i salvaguardar en la mesura que fos possible el patrimoni personal de la família Ruiz-Mateos.