indicador avançat

L'IPC interanual es va mantenir en el 3% al febrer després de baixar el preu de la llum

El cost de l'electricitat va caure el 19% durant la primera quinzena del mes

Un llum domèstic.

Un llum domèstic.

1
Es llegeix en minuts

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va baixar un 0,3% al febrer respecte al mes anterior i va mantenir la seva taxa interanual en el 3%, igualant el registre de gener, quan els preus de la llum i de les gasolines van portar la inflació a nivells de fa quatre anys i mig. Segons l'indicador avançat publicat aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), en el comportament de la taxa interanual de l'IPC de febrer ha destacat la baixada dels preus de l'electricitat.

El preu de l'electricitat a Espanya es va abaratir més d'un 19% durant la primera quinzena del mes de febrer respecte al mateix període de gener, cosa que representa en el rebut elèctric de les llars acollides al Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC) una rebaixa de gairebé el 7%, segons dades de l'operador del mercat OMIE recollits per Europa Press.

L'IPC interanual va començar l'any en la seva taxa més alta des de l'octubre del 2012. Al febrer s'ha repetit el mateix percentatge, i això significa que el cistell de consum s'ha encarit el 3% en l'últim any. La del febrer és la sisena taxa positiva que encadena l'IPC interanual després de vuit mesos en negatiu.

Notícies relacionades

En el segon mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va elevar una dècima la seva taxa interanual, fins al 3%, al mateix temps que la variació mensual es va situar en el -0,3%. En termes mensuals, l'IPC va retrocedir un 0,3% al febrer respecte al mes anterior, davant la retallada del 0,4% experimentat en el mateix mes del 2016.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de febrer el pròxim 14 de març. L'organisme va canviar l'IPC a base 2016 des de principis d'aquest any. Amb aquesta nova base, Estadística millora la representativitat d'aquest indicador introduint canvis en la composició del cistell de consum i l'actualització de l'estructura de ponderacions.

Temes:

IPC