EN SUBSTITUCIÓ DE LÓPEZ CASASNOVAS

La catalana Núria Mas serà la nova consellera del Banc d'Espanya

L'actual directora del departament d'Economia del IESE és una economista de perfil marcadament acadèmic

1
Es llegeix en minuts

Núria Mas, economista especialitzada en el sector sanitari i que dirigeix el departament d’Economia de l’escola de negocis IESE, serà la nova consellera del Banc d’Espanya. L’economista substituirà Guillem López Casasnovas, el mandat del qual venç el mes de març després de 12 anys al càrrec, segons ha publicat La Vanguardia. El nom de Mas ha sigut proposat pel ministre d’Economia, Luis de Guindos, i transmès al president del Banc d’Espanya, Luis María Linde. El seu nomenament haurà de ser aprovat en un pròxim Consell de Ministres.

Notícies relacionades

Mas representa també el que es coneix com a «quota catalana» en el consell del banc central espanyol. Una convenció que no té cap plasmació jurídica, que està vagament relacionada amb el pes i la singularitat de l’economia catalana, però que el Ministeri d’Economia sembla que ha acceptat al proposar aquesta economista per al càrrec. Es tracta, en qualsevol cas, de la primera catalana que s’asseurà al consell d’aquesta entitat. Amb anterioritat, i a més a més de López Casasnovas, han representat aquest paper Joan Sardà Dexeus (1980-1984), Josep Lluís Sureda (1985-1994), Alfredo Pastor (1990-1993), Eugeni Domingo (1994-1998) i Joaquim Muns (1994-2004).

Mas també és una especialista en el sector sanitari, com el seu antecessor al consell, del qual també va ser alumna. Llicenciada en Econòmiques per la Universitat Pompeu Fabra (UPF), es va doctorar en Economia per Harvard i va participar fins al setembre del 2015 en el consell assessor del Sistema Sanitari de la Generalitat. Però el seu historial té a més a més un punt de contacte amb el món de les finances: va treballar per un període de dos anys com a associada a Lehman Brothers International, el banc d’inversió nord-americana. Es dona la circumstància que Luis de Guindos va ser el president de Lehman Brothers a Espanya.