L'EVOLUCIÓ DE L'ESTAT DEL BENESTAR

Rajoy reconeix que la inflació podria pujar aquest any més que les pensions

El PSOE adverteix que els pensionistes perdran el 2% de poder adquisitiu aquest any

 

  / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Mariano Rajoy, va reconèixer ahir que «és probable que aquest any la previsió d’inflació estigui per sobre del 0,25%» que s’han incrementat les pensions, ja que al desvincular la seva revalorització de l’IPC «és evident que en algunes ocasions pujarà i en altres no». Així ho va assenyalar en resposta a una pregunta feta pel portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, que li va retreure que els pensionistes perdran almenys un 2% de poder adquisitiu aquest any.

En aquest sentit, Hernando va deixar clar a Rajoy que «si es vol entendre amb els socialistes en matèria de pensions, els preus han de tornar a ser la mesura essencial per a la revalorització d’aquestes», perquè Espanya és l’únic país de la UE on això no és així.

L’ÍNDEX DE REVALORITZACIÓ

El president del Govern li va explicar que la pujada es realitza amb l’índex de revalorització de les pensions (IRP), que té en compte l’evolució de l’IPC i els ingressos i despeses del sistema, però en cap cas serà menor del 0,25%. 

Un aspecte que, al seu parer, és «molt raonable», perquè si els ingressos pugen, les pensions pujaran més, i si els ingressos baixen, les pensions pujaran menys.

Rajoy va retreure als socialistes que sota el mandat de Zapatero, entre el 2007 i el 2009, la Seguretat Social va perdre 70.000 milions d’euros i que es congelessin les pensions el 2011, any en què els preus van pujar fins al 3,2%. 

DRETS RESTRINGITS

Notícies relacionades

Per això, el cap de l’Executiu va preguntar al portaveu socialista què entén per mantenir el poder adquisitiu de les pensions. Per a Hernando les reformes en matèria social i laboral que es van fer en la legislatura en què el PP va tenir majoria absoluta van ser «restrictives de drets» i «unilaterals» i amb una fórmula de revalorització «injusta», «insuportable» i «insolidària». Ara «que l’economia comença a anar bé i vostè presumeix d’això, el més lògic és que les pensions s’actualitzin amb els preus», va assenyalar el portaveu socialista. 

En la comissió del Pacte de Toledo, Gregorio Izquierdo, president de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), va suggerir que si alguna vegada per pujar les pensions es torna a agafar com a referència l’IPC, que és elaborat per aquest organisme, es tingui en compte la mitjana anual d’evolució dels preus i no la d’un mes concret com fins fa poc. H