EL FUTUR DE LES PRESTACIONS

Fedea demana assegurar la pensió mínima davant el risc de rebaixa continuada

Un estudi de la fundació liberal adverteix que la pujada mínima de 0,25% és insostenible políticament

Han calculat que fins a l'any 2060 les rendes dels jubilats estaran pràcticament congelades

zentauroepp36677952 barcelona   barcelones    20 12 2016    economia    manifest161230164044

zentauroepp36677952 barcelona barcelones 20 12 2016 economia manifest161230164044 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Una evolució positiva de l'ocupació, la productivitat o la demografia no són suficients per assegurar el cobrament d'una pensió digna per als futurs jubilats, segons un estudi avalat per FEDEA, fundació d'estudis de caire liberal patrocinada pels grans bancs i empreses, que proposa blindar la pensió mínima i vincular-la de nou a l'evolució de l'índex de preus de consum (IPC).

L'estudi, firmat pels professors Ángel de la FuenteMiguel Ángel García (que, a proposta de CCOO, va pertànyer a la comissió d'experts que va recolzar el dictamen a favor de la  reforma del PP i que ara treballa per al Ministeri d'ocupació), i Alfonso Sánchez, s'uneix al debat obert sobre el futur de les pensions i ratifica la "previsible pèrdua de poder adquisitiu" que les pensions patiran de forma continuada durant tota la vida del pensionista a causa de l' índex de revalorització. Aquests experts asseguren que aquest índex, que s'aplica des de la reforma del PP del 2013, no pujarà per sobre del mínim previst del 0,25% fins al 2060, i això suposa una "gairebé congelació", en paraules de De la Fuente.

Al mateix temps es preveu que els preus creixin el 2% o més anualment en les pròximes dècades, i per això els actuals pensionistes i els futurs seguiran perdent poder de compra, com ja va passar el 2016 des que la inflació va tornar a créixer i la revalorització no té en compte l'IPC.

NO DEROGAR

"Políticament aquest escenari és difícilment sostenible" afirma De la Fuente, que aporta aquestes reflexions al debat d'una futura reforma però que adverteix del "desastre" de derogar les vigents perquè la despesa d'aquestes prestacions es dispararia entre el 2017 i el 2057 una mitjana anual de 5,3 punts del PIB, l'equivalent a una pujada del 70% en l'IRPF.

Blindar la pensió mínima i revaloritzar-la amb l'IPC és una solució amb un cost més petit que altres, segons l'estudi. Durant els pròxims 40 anys el seu cost suposaria quatre dècimes (uns 4.000 milions d'euros) de Producte Interior Brut (PIB) que s'hauria de finançar amb impostos addicionals, encara que Fedea no explica quins. Per a això l'IRPF hauria d'augmentar la seva recaptació en un 6%, que seria "un cost acceptable", diuen els experts. No obstant, rebutgen que totes les pensions tornin a indexar-se a l'IPC, com passava abans, perquè es necessitaria un augment de la recaptació d'aquest impost del 36% en les pròximes quatre dècades.

VIUDETAT I ORFANDAT

Tampoc són partidaris d'augmentar les cotitzacions socials, com proposen els sindicats majoritaris o d'un impost especial per finançar algunes pensions, com les de viudetat i orfandat. Als gairebé 25.000 milions d'euros que suposen aquestes, s'hi haurien d'afegir els 12.000 milions en què FEDEA calcula la incapacitat permanent, però tot això significaria més pressió fiscal que rebutja de ple aquest fòrum de debat.

Perquè el sistema sigui viable i el deteriorament tingui límits, FEDEA considera que s'ha de donar una conjunció de factors positius, sobretot, que es creï ocupació i augmenti la productivitat. En tot cas, els baixos salaris suposen un obstacle per la seva aportació baixa en forma de cotitzacions socials. En aquest sentit, FEDEA introdueix l'element de l'emigració per pal·liar els efectes negatius.

Notícies relacionades

Encara que s'endarrereixi l'edat de jubilació, com fa uns dies va proposar el governador del Banc d'EspanyaLuis María Linde, el professor Alfonso Sánchez reconeix que "és més difícil créixer (l'economia) amb poblacions més envellides".

Pel professor De la Fuente la clau també està en l'augment de la productivitat, que servirà per pal·liar la pèrdua de poder adquisitiu, i en polítiques de natalitat i d'immigració. 

Temes:

Pensions IPC