SEGURETAT SOCIAL

El Banc d'Espanya també va recórrer a les prejubilacions

La proposta del governador d'endarrerir l'edat de jubilació contrasta amb les sortides anticipades a l'organisme fins al 2011

Seu del Banc d’Espanya a la plaça de Catalunya, ahir.

Seu del Banc d’Espanya a la plaça de Catalunya, ahir. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

La proposta del governador del Banc d'EspanyaLuis María Linde, d'endarrerir l'edat de jubilació més enllà dels 67 anys prevista en l'última reforma ha xocat amb una forta oposició i també amb la realitat dins de l'entitat. La teoria i la pràctica del Banc d'Espanya no coincideixen. L'organisme ha recorregut a les prejubilacions, com moltes empreses, en els ajustos de plantilla que ha portat a terme els últims anys.

Linde va defensar l'endarreriment de l'edat de jubilació Linde perquè "podria estar justificada per l'increment de l'esperança de vida, el retard en l'entrada en el món laboral, les necessitats físiques inferiors requerides per la majoria de les feines en l'actualitat i la millora de les condicions físiques en edats més avançades". Per això, va subratllar, en una intervenció en la comissió del Pacte de Toledo del Congrés, que seria bona  "qualsevol mesura encaminada a desincentivar la jubilació anticipada i permetre l'ampliació de la vida laboral per sobre dels 67 anys".

No obstant, uns mesos abans que Luis María Linde assumís el càrrec de governador del Banc d'Espanya el juny del 2012, l'entitat acabava de prejubilar desenes de treballadors afectats pel tancament de set sucursals. El seu antecessor en el càrrec, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, va donar el vistiplau a acords per a la sortida anticipada de més de 500 treballadors, alguns fins i tot menors de 55 anys. 

ÚLTIM AJUST EL 2011

L'últim episodi en què el Banc d'Espanya va contradir en la pràctica la recomanació del seu actual governador va ser el 2011. Aquell any, l'autoritat bancària espanyola havia decidit tancar les seus de Ceuta, Logronyo, Melilla, Pamplona, Sant Sebastià, Santander i Toledo. Encara que inicialment oferia únicament trasllats a altres oficines de l'organisme als gairebé 60 afectats, finalment va acceptar la petició sindical d'oferir prejubilacions voluntàries per a treballadors de més de 55 anys que tinguessin una antiguitat mínima a la plantilla de 20 anys. Així mateix, també es va oferir als afectats baixes voluntàries indemnitzades i excedències de tres anys per evitar els acomiadaments. 

518 PREJUBILATS FINS AL 2004

En l'anterior procés de reestructuració de la xarxa de delegacions del Banc d'Espanya, l'entitat va pactar amb el comitè d'empresa un pla de prejubilacions per als afectats pel tancament de 30 sucursals de les 52 que tenia a principis de la dècada passada. Un total de 518 treballadors es van acollir a les prejubilacions voluntàries que es van anar executant fins al 2004, a mesura que es van anar tancant les seus afectades per la reestructuració. Les sol·licituds de prejubilacions incloïen alguns treballadors de menys de 55 anys. 

Notícies relacionades

El pla estava obert a tota la plantilla del Banc d'Espanya, incloent-hi les oficines no afectades pel tancament. El grup més nombrós de voluntaris va procedir de Madrid, amb 258 prejubilats.

L'edat legal de jubilació ordinària està situada el 2017 en 65 anys i cinc mesos, i seguirà pujant de forma progressiva fins a arribar a 67 anys el 2027. Aquest increment és fruit de les dues últimes reformes de la Seguretat Social, que també inclouen la limitació de la revalorització a un 0,25% quan el sistema té dèficit, com els últims anys.