Els sindicats surten al carrer per demanar una ocupació digna

Les marxes, que duraran tota la setmana, denuncien l'empobriment que genera la inflació davant el nul creixement dels salaris i les pensions

fcasals37358107 gra106 madrid  19 2 2017  vista de los participantes en la m170219132844

fcasals37358107 gra106 madrid 19 2 2017 vista de los participantes en la m170219132844 / Sergio Barrenechea

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES GONZÁLEZ / MADRID

Els sindicats tornen a sortir al carrer per demanar al Govern la fi de la precarietat laboral. La UGT i CCOO comencen avui la principal de les seves manifestacions a Madrid, una marxa encapçalada pels secretaris generals dels dos sindicats, Pepe Álvarez i Ignacio Fernández Toxo, a la qual seguiran mobilitzacions similars en més de 40 ciutats fins al dijous 23.

Sota el lema 'Stop a l'encariment de la vida. Feina i salaris dignes', les marxes han sigut convocades en protesta per l'empobriment que genera la inflació davant el nul creixement dels salaris i les pensions i l'augment de la precarietat laboral.

Segons el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, "la situació de pobresa que viu el nostre país és insuportable. Desenes de milers de famílies no arriben a final de mes i, a la vegada, uns quants acaparen riqueses infinites".

Les mobilitzacions o concentracions seran avui en zones cèntriques o davant les delegacions o subdelegacions del Govern, i el dimecres 22 davant les seus de les patronals regionals i d'organismes de l'administració pública, i en totes s'insistirà que s'ha de desbloquejar la negociació col·lectiva en el sector privat i públic.

Totes les comunitats autònomes, llevat de les Canàries i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, acolliran alguna mobilització, encara que regions com Andalusia, Galícia o Aragó seran les més actives.

Notícies relacionades

La manifestació de Madrid transcorre aquest matí des de la plaça de Neptuno fins a la cèntrica Puerta del Sol, on intervindran els líders dels dos sindicats. Les mobilitzacions d'aquesta setmana no són les primeres que fan els sindicats contra la precarietat. El mes de desembre passat, les centrals sindicals van convocar una gran manifestació per millorar la qualitat de l'ocupació, els salaris i les pensions.

Just quan es compleixen cinc anys després de la reforma laboral del PP (febrer del 2012), les dades confirmen que la majoria dels gairebé 1,4 milions de llocs de treball creats en els tres últims anys (el 2014, el 2015 i el 2016) es van deure al creixement econòmic; però també revelen que al voltant d'un terç de la nova ocupació es va deure al fet que el conjunt dels ocupats treballen ara menys hores i amb salaris més baixos.