ESCÀNDOL A COREA DEL SUD

Detingut l'hereu de Samsung acusat de suborn pel 'cas Rasputina'

Lee Jae-yong ha ingressat a la presó pel suposat pagament de 35 milions d'euros a canvi de favors

samsung

samsung / YONHAP (AFP)

2
Es llegeix en minuts

L'hereu del grup Samsung i vicepresident de Samsung Electronics, Lee Jae-yong, ha sigut detingut aquest divendres acusat de suborn dins del cas de la 'Rasputina', un escàndol que ja ha provocat la caiguda de la fins fa poc presidenta de Corea del Sud.

L'arrest de Lee es produeix després que els fiscals que instrueixen el cas de corrupció, que va causar la destitució de la presidenta sud-coreana Park Geun-hye, demanessin per segona vegada dimarts una ordre de detenció contra el magnat. El tribunal central de Seül ha autoritzat l'arrest a primera hora d'aquest divendres pels "nous càrrecs i proves presentades" i el magnat ha sigut empresonat immediatament al centre penitenciari de Uiwang, al sud-oest de Seül, segons informa el 'Korea Herald'. Els fiscals tenen ara 20 dies per formalitzar la detenció o deixar-lo en llibertat condicional, segons ha informat l'agència Yonhap.

La justícia de Corea del Sud tracta d'establir si el directiu, de 48 anys, va autoritzar que Samsung donés suport financer a Choi Soon-sil, anomenada la 'Rasputina sud-coreana', a canvi del vistiplau del Govern en un acord de fusió de dues de les seves filials.

El mateix tribunal de Seül va rebutjar una sol·licitud de detenció prèvia al gener per falta de proves, però els fiscals del cas van argumentar que després de tres setmanes d'investigació addicional, havien aconseguit més proves i van presentar nous càrrecs. A més de suborn, els instructors del cas acusen el màxim responsable de Samsung d'obstrucció a la justícia i de violació de la llei sobre la transferència d'actius a l'estranger.

PAGAMENT DE 35 MILIONS D'EUROS

El tribunal ha rebutjat, no obstant, emetre una ordre d'arrest contra el president de Samsung Eectronics, Park Sang-jin, que, segons els fiscals, va ser suposadament una part important en la trama de favors amb la 'Rasputina'.

Lee i altres responsables de Samsung han admès haver abonat uns 43.000 milions de wons (35 milions d'euros) a entitats suposadament controlades per la 'Rasputina' -anomenada així per la seva amistat amb la presidenta i la seva capacitat per influir en decisions del Govern-. Però Lee sempre ha negat qualsevol irregularitat i també que el seu grup empresarial rebés cap tracte de favor per això.

Notícies relacionades

Lee Jae-yong va agafar les regnes del conglomerat l'octubre passat després que el seu pare, Lee Kun-hee, patís un infart el maig del 2014 que el manté hospitalitzat i sense parla.

Per la seva part, 'la Rasputina' està detinguda des de l'octubre al considerar-se que, amb la connivència de la presidenta, va confabular per crear una xarxa de corrupció en què aparentment també estan involucrats altres membres del seu Govern i els principals conglomerats empresarials del país.