EVOLUCIÓ DE L'ECONOMIA

Fitch alerta que Trump és un risc per a l'economia mundial

L'agència assegura que els "canvis sobtats i inesperats" en les polítiques del país perjudiquen el creixement

 

  / EFE / AUDE GUERRUCCI

1
Es llegeix en minuts

El Govern del president dels EUA, Donald Trump, planteja un risc per a les condicions econòmiques internacionals i els fonamentals crediticis globals, i els països més amenaçats són aquells amb llaços econòmics estrets amb els EUA, com Mèxic, ha advertit l'agència de qualificació de riscos Fitch Ratings.

La firma indica en una anàlisi que la predictibilitat de les polítiques dels Estats Units ha disminuït, "amb els canals internacionals de comunicació i les normes que regeixen les relacions sent abandonades, elevant les perspectives de canvis sobtats i inesperats en les polítiques nord-americanes amb potencials implicacions globals".

"Els riscos primaris als crèdits sobirans inclouen la possibilitat de canvis disruptius en les relacions comercials, menors fluxos internacionals de capital, límits a la migració que afectin les remeses i intercanvis contenciosos entre polítics que contribueixin a una més gran o prolongada volatilitat de les divises i altres mercats financers", apunta.

L'agència internacional de qualificació creditícia afegeix que la materialització d'aquests riscos establiria un context desfavorable per al creixement econòmic, posant pressió sobre les finances públiques.

D'acord amb Fitch, les nacions amb més riscos davant canvis adversos "són aquelles amb llaços econòmics i financers estrets amb els Estats Units i que estan sota escrutini degut a desequilibris financers existents o percepcions de marcs o pràctiques injustos en les seves relacions bilaterals".

"El Canadà, la Xina, Alemanya, el Japó i Mèxic han sigut identificats explícitament per l'Administració (de Trump) com a països que tenen acords comercials o polítiques sobre taxes de canvi que mereixen atenció, però és poc probable que la llista acabi allà", assenyala.

Afegeix que la seva revisió de la perspectiva de les qualificacions de Mèxic de BBB+ a Negativa el desembre passat va reflectir parcialment les principals incerteses econòmiques i volatilitat en els preus dels actius que van seguir a les eleccions nord-americanes.

Notícies relacionades

Així mateix, adverteix, els països que alberguen inversions nord-americanes directes, part de les quals han finançat indústries exportadores enfocades cap als Estats Units, estan en risc de ser assenyalades com a blanc de mesures comercials punitives.

"Els països amb la principal proporció d'inversió nord-americana en manufactura són el Canadà, el Regne Unit, els Països Baixos, Mèxic, Alemanya, la Xina i el Brasil", puntualitza.