CANVIS AL CISTELL DE CONSUM

Vídeo i música en línia i cafè monodosi entren en el cistell de consum de l'IPC

L'índex elimina articles que han anat perdent la seva importància en el consum de les llars i n'incorpora altres que han augmentat la seva rellevància

Un client omple el carro en una gran superfície.

Un client omple el carro en una gran superfície. / ARXIU / CESC GIRALT

3
Es llegeix en minuts

Els serveis en línia de vídeo i música, els jocs d'atzar i el cafè monodosi són els principals productes inclosos per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) al cistell de consum que forma part del càlcul de l'índex de preus de consum (IPC). Entre els articles que desapareixen de la cistella hi ha el brandi, la videocàmera i el DVD gravable, segons la nota difosa per l'INE que explica la nova base 2016 de l'IPC, que s'usarà per primera vegada en el càlcul de l'indicador del gener que es publicarà el dia 15.

Com a conseqüència dels ajustos el cistell de consum de l'IPC base 2016 passa a tenir 479 articles, davant els 489 de la base anterior, després d'eliminar els que han anat perdent la seva importància en el consum de les llars i incorporar-ne altres amb que han augmentat la seva rellevància.

L'INE ha actualitzat la ponderació dels diferents grups que conformen l'IPC per ajustar-la de forma més precisa a les pautes de consum de les famílies, de forma que han adquirit més pes dins de l'indicador l'oci i la cultura, l'alimentació i la vivenda, entre altres. Per contra, han perdut pes el vestit i el calçat, i el transport.

El grup amb més influència dins de l'IPC, els aliments i begudes no alcohòliques, ha augmentat la seva ponderació el 5,5% respecte de la que tenia fins ara, mentre que el segon grup més important, el del transport, ha disminuït la seva el 5,9%.

La influència de l'oci i la cultura, que és el cinquè grup de més pes dins de l'IPC, és la que més ha pujat en la revisió, a l'augmentar el 21,8%, ja que la baixada més important (29,8%) ha sigut per al grup que inclou altres béns i serveis.

L'ENQUESTA DE PRESSUPOSTOS FAMILIARS

Tant l'estructura de ponderacions com la selecció dels articles de la base 2016 s'han elaborat fonamentalment a partir de l'Enquesta de Pressupostos Familiars (EPF) de l'INE que proporciona informació detallada sobre les despeses en béns i serveis de les llars. L'IPC base 2016 incorpora a més la nova classificació europea de consum, que ofereix un desglossament més gran de les parcel·les de despesa en què s'estructura l'índex, amb la qual cosa a partir d'ara el nombre de subclasses augmentarà de 126 a 219.

Els preus se seguiran recollint en 177 municipis (les 52 capitals de província més altres 125 localitats), encara que només en 97 d'ells es prendran preus de tot el cistell de consum; en 44, de tots els productes d'alimentació i part de la resta; i en 36, d'aproximadament la meitat dels articles del cistell.

LA MOSTRA

Cada mes es recullen 220.000 preus en 29.000 establiments, una mostra que cobreix el 30% de la població de la província i el 50% de la població de la comunitat autònoma.

Notícies relacionades

Altres ajustos de la nova base per adaptar-la als requisits del Sistema Europeu de Comptes (SEC) afectaran les assegurances (mèdiques, de vivenda, de vehicles i de decessos), ja que fins ara només es prenia la despesa efectivament realitzada per les llars sense tenir en compte les quanties que poguessin haver ingressat en concepte d'indemnització. A més, no es tindran en compte les transaccions entre llars, cosa que obligarà a ajustar la parcel·la de l'IPC d'automòbils usats. En la nova base s'han incorporat altres canvis que tenen a veure amb el tractament dels articles estacionals, ja que algunes fruites i verdures han passat a estar disponibles tot l'any al mercat.

Pera les que continuen sota l'esquema de l'estacionalitat hi haurà una nova metodologia que permetrà un càlcul més precís de les variacions mensuals.