Competència calcula que el rebut de la llum ha pujat el 27% al gener

L'organisme recorda que la tarifa regulada va ser prop del 5% més barata en relació amb la de contracte lliure durant tot el 2016

Manteniment 8Un grup de treballadors preparen la substitució del filat delectricitat duna torre dalta tensió.

Manteniment 8Un grup de treballadors preparen la substitució del filat delectricitat duna torre dalta tensió. / ARXIU

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El rebut de la llum del gener s'ha encarit el 27% respecte al de fa un any i l'11% respecte a dos anys enrere, segons els càlculs de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Si es compara amb el desembre, l'alça és del 9%.

La CNMC també destaca que al llarg de l'any passat, la tarifa regulada o PVPC va ser l'opció més barata, al voltant del 5% més econòmica que les ofertes en el mercat lliure. Això, no obstant, "no vol dir que durant el mes de gener hi hagi hagut ofertes en el mercat lliure més barates que les del mercat regulat (PVPC)".

Per això les elèctriques han enviat missatges als clients que tenen a través de les seves comercialitzadores en el mercat lliure per avisar-los que les pujades del gener no els afectaven. Uns 13.000 milions d'usuaris tenen aquest tipus de contractes.

L'evolució del rebut regulat al gener, avançada per aquest diari, reflecteix la volatilitat experimentada durant el mes passat en la part sotmesa al mercat (al voltant del 40% del rebut), que és la que tenen uns 12 milions d'usuaris.

Des de principis de febrer, el cost s'ha moderat, però ha començat a pujar una altra vegada. Per a aquest dimecres, el preu mitjà de mercat se situa en 55,43 MWh, el 0,05% menys que avui dimarts, després de registrar una alça de gairebé el 12% respecte a dilluns.

RÈCORDS    

El preu diari va arribar a superar al gener els 90 euros per megawatt i hora (MWh), un rècord al nivell del 2013, quan el Govern del PP va anul·lar el sistema de subhastes trimestrals i el va canviar l'abril del 2014 per l'actual, en què els preus canvien cada hora. El Govern és reticent a canviar el sistema i fins i tot afirma que l'usuari s'haurà d'acostumar a moments en què els preus siguin alts.

Notícies relacionades

La CNMC fa els seus càlculs a partir d'una potència contractada de 3,45 quilowatts (kW) i un consum anual de 2.500 kWh. En aquest cas, s'ha passat d'un rebut de 48 euros el gener de l'any passat a un altre de 61 euros per a un mateix nivell de consum. El gener del 2015, la factura pel mateix volum de consum va ser de 55 euros.

En tot cas, en les seves estimacions, el regulador destaca que la facturació anual del consumidor amb PVPC en els últims 12 mesos és un 6% inferior a la del període anterior.