PER L'OBLIGACIÓ LEGAL

Bankia ja ha tornat els diners de les clàusules terra a 1.100 clients

Goirigolzarri reconeix que el "risc teòric" dels costos per a l'entitat és d'uns 200 milions d'euros

jcortadellas35779344 gra029 madrid 4 10 2016   el presidente de bankia  jos  igna161004135319

jcortadellas35779344 gra029 madrid 4 10 2016 el presidente de bankia jos igna161004135319 / Paco Campos

2
Es llegeix en minuts

Bankia ja ha tornat els diners cobrats de més per clàusules terra a més de 1.100 clients, després que divendres passat es posés en marxa el procediment per reintegrar aquests imports, segons ha anunciat el president de l'entitat, José Ignacio Goirigolzarri.

En declaracions a 'Los desayunos de TVE', recollides per Europa Press, el directiu ha explicat que la solució que el banc va donar a aquest problema "uneix els interessos" dels seus accionistes i dels clients, a més d'estalviar una important quantitat de diners en despeses judicials. En aquest sentit, ha assenyalat que el "risc teòric" de les clàusules terra per a l'entitat ronda els 200 milions, mentre que les despeses judicials podrien arribar als 100 milions d'euros.

Goirigolzarri ha indicat que la solució posada en marxa per a la devolució del que han cobrat de més per clàusules terra té com a precedent el procediment extrajudicial per reintegrar el que s'havia invertit en la sortida a borsa del 2011, un mecanisme que els va permetre estalviar 400 milions d'euros en despeses judicials.

Bankia va començar a aplicar divendres passat una solució exprés per tornar els diners cobrats de més a 60.000 clients en els contractes hipotecaris dels quals figurava una clàusula terra no transparent. Aquest mecanisme és gratuït per als afectats, que s'hi podran acollir anant a les oficines del banc i omplint una plantilla en què sol·liciten entrar en el procés de revisió.

Mitjançant aquest procediment, l'entitat determinarà si correspon tornar l'import pagat de més per aplicació de la clàusula terra, una condició que el banc va eliminar dels seus contractes hipotecaris el setembre del 2015. L'entitat tornarà aquest import amb interessos de demora i sense quitacions.

Goirigolzarri ha precisat que les clàusules terra només representen el 3% de la cartera hipotecària de Bankia, ja que els contractes hipotecaris de Caja Madrid i Bancaixa, les dues grans caixes que, juntament amb altres de dimensions més petites, van donar lloc al banc, no incloïen aquesta condició.

Respecte a les paraules del president del BBVA, Francisco González, que va assenyalar que li agradaria ser el pare Noel "cada matí" per poder tornar els diners cobrats indegudament per clàusules terra, el president de Bankia ha apuntat que les seves paraules obeeixen a una "llicència literària". En aquest sentit, ha aclarit que quan ell va arribar a Bankia va rebre el mandat de "fer una feina professional" amb l'objectiu d'incrementar el valor per als seus accionistes: tant el de l'Estat com el dels accionistes privats.

 ACATAR LES SENTÈNCIES

Notícies relacionades

El directiu també ha advocat per acatar les sentències judicials una vegada es publiquen i ha precisat que una altra qüestió diferent és defensar les posicions de cada entitat des del punt de vista jurídic en les instàncies corresponents. "Un cop hi ha una sentència, t'hi has d'adaptar. Som responsables d'una entitat financera i dins d'aquesta responsabilitat hi ha acatar les resolucions judicials. No és bo entretenir-se en altres coses", ha advertit.

Goirigolzarri ha valorat positivament el desenvolupament d'una nova llei hipotecària, ja que actualment hi ha una situació d'inseguretat jurídica, que és "dolent per a tots els agents econòmics". "Si una nova llei ens dona seguretat jurídica, benvinguda sigui", ha afirmat.